Mobilbetalingsteknologier har omdannet mobiltelefoner til finansielle værktøjer for mere end en milliard mennesker. Foto: UNDP Kenya

 

New York City, 26. august - Den historiske sociale og økonomiske krise forårsaget af COVID-19 pandemien har sat fokus på digital finansierings rolle i at give hjælp til millioner over hele verden, støtte virksomheder og beskytte arbejdspladser og levebrød.

Mens pandemien viser de umiddelbare fordele ved digital finansiering, er potentialet ved digitalisering for forandring enormt. Mobilbetalingsteknologier har omdannet mobiltelefoner til finansielle værktøjer for mere end en milliard mennesker. Digitale løsninger understøtter ’big data’ og kunstig intelligens i at fremme kryptovaluta og krypto-aktiver, peer-to-peer-lån, crowdfunding-platforme og online markedspladser. Banker har investeret over 1 billion dollars i at udvikle, integrere og anskaffe nye teknologier. I 2018 nåede FinTech investeringer op på 120 milliarder dollars, en tredjedel af den globale venture kapitalfinansiering.

I dag præsenteres en ny rapport, ”People’s Money: Harnessing Digitalization to Finance a Sustainable Future”, af FN's generalsekretærs Task Force on Digital Finance, der sætter en ambitiøs, praktisk dagsorden for handling. Rapporten beskriver, hvordan digital finansiering kan udnyttes på måder, der styrker borgere som skatteydere og investorer, og giver dem muligheden for at forestille sig en digital transformation, hvor folks penge er bedre udnyttet i forhold til deres behov – som samlet er udtrykt igennem Verdensmålene.

Rapporten belyser, hvordan milliarder af mennesker rundt om i verden reagerer på COVID-19 pandemien ved at bruge digitale værktøjer til at arbejde, forbruge og socialisere. Det præsenterer en historisk mulighed for at udnytte digitaliseringen til at borgere, som de ultimative ejere af verdens økonomiske ressourcer, kan få kontrol med den finansielle sektor for at sikre, at deres behov bliver mødt, i dag og i fremtiden.

FN’s generalsekretærs Task Force identificerer fem muligheder for at udnytte digitaliseringen til at forene finansiering med verdensmålene. Sammen dækker de store dele af den global finans:

  • Tilpasse de enorme puljer, der strømmer gennem globale kapitalmarkeder, med verdensmålene
  • Øge effektiviteten og ansvarligheden af ​​offentlige finanser, der udgør en stor del af den globale økonomi
  • Kanalisering af digitalt aggregerede indenlandske opsparinger til langsigtet udviklingsfinansiering
  • Informere borgerne om, hvordan de kan forbinde deres forbrug med Verdensmålene
  • Accelerere finansierings- og indkomstgenererende foranstaltninger for små og mellemstore virksomheder

Handlingsdagsordenen til generalsekretærens Task Force er en opfordring til handling til virksomheder, beslutningstagere og finansverdenen, til at gøre det, der kræves for at udnytte disse muligheder. Handlingsdagsordenen præciserer ikke kun 'hvad', men også 'hvordan' investeringer, nye kapaciteter og innovation inden for regeringsførelse kan få arbejdet gjort.

Task Forcen konkluderer, at udnyttelse af digitalisering til gode formål er et valg og ikke et uundgåeligt et resultat drevet af teknologi. Handlingsdagsorden peger på nødvendige tiltag for at overvinde digitale risici som, hvis man ikke gør noget, kan forværre ekskludering, diskrimination og ulighed og yderlige adskille finans fra behovet for en inkluderende, bæredygtig udvikling.

 

Udtalelser fra ledelsen:

FN’s generalsekretær António Guterres siger: "Digitale teknologier, der revolutionerer de finansielle markeder, kan være en game-changer for at nå vores fælles mål. Vores Task Force for digital finansiering af Verdensmålene viser vejen til at udnytte den digitale revolution”.

María Ramos, næstformand for FN’s generalsekretærs Task Force for digital finansiering, siger: ”Vi har en historisk mulighed for at fremskynde og udvide den transformative effekt af digitalisering. Især digital finansiering, som i denne krise blev livlinjen for millioner af mennesker, der udvider grænserne for økonomisk integration ved at give borgere, som sparere, investorer, låntagere, långivere og skatteydere på en måde som giver dem valg og magt over deres penge”.

Achim Steiner, leder af UNDP og vicepræsident for FN’s generalsekretærs Task Force for digital finansiering, siger: ”Det dramatiske potentiale ved digital finansiering som et middel til transformativ impact er blevet fremhævet af COVID-19 pandemien. Digitale overførsler gør det muligt for regeringer at støtte mennesker i nød, crowdfunding-platforme har mobiliseret midler til medicinsk udstyr og nødhjælp, og algoritmisk udlån betyder, at små virksomheder har hurtigere adgang til finansiering. Hastigheden i den nylige spredning af disse teknologier er forbløffende, men fremskridt sker ikke automatisk. For at digitalisering skal være en reel styrke til at nå Verdensmålene, skal teknologiske fremskridt kombineres med en fornuftig politik, der gør det muligt for borgerne, og vores økonomiske system, at imødekomme de presserende investeringsudfordringer, der skal overvindes for at opbygge en bedre fremtid”.

Rapporten

Rapporten er tilgængelig på www.digitalfinancingtaskforce.org

For mere information, eller for interviews, kontakt:

New York

Dylan Lowthian dylan.lowthian@undp.org +1 646 673 6350 

Duygu Celik duygu.celik@uncdf.org +1 646 939 6645

Genève

Sarah Bel sarah.bel@undp.org +41 79 934 11 17

København

Sofie Friis Bach, sofie.bach@undp.org +45 28 26 88 19

 

###  ###  ###

UNDP er FN’s førende udviklingsorganisation i kampen for at afskaffe fattigdom, ulighed og klimaforandringer. I samarbejde med vores brede netværk af eksperter og partnere i 170 lande hjælper vi nationer med at opbygge integrerede og varige løsninger for mennesker og planeten.

Lær mere på www.undp.org eller følg @UNDP

UNDP Rundt om i verden