COVID-19: Krisen truer med at ødelægge økonomier og øge uligheden særligt i udviklingslandene

UNDP efterspørger COVID-19-støtte til sårbare lande for at håndtere de langsigtet udviklingskonsekvenser

30. March 2020

30. marts 2020: Den voksende COVID-19-krise truer med at ramme udviklingslande uforholdsmæssigt hårdt, ikke kun i form af en sundhedskrise på den korte bane, men også som en ødelæggende social og økonomisk krise i de kommende måneder og år.

Indkomsttab forventes at overstige 220 milliarder dollars i udviklingslande, og næsten halvdelen af​​alle job i Afrika risikerer at gå tabt. Med omkring 55 procent af verdens befolkning uden adgang til social beskyttelse vil disse tab skabe genklang på tværs af samfund og påvirke uddannelse, menneskerettigheder og i de mest alvorlige tilfælde grundlæggende fødevaresikkerhed og ernæring.

Underfinansierede hospitaler og skrøbelige sundhedssystemer vil sandsynligvis blive overvældede. Dette kan blive yderligere forværret af en stigning i tilfælde, da op til 75 procent af befolkningen i mindst udviklede lande mangler adgang til sæbe og vand.

Andre sociale forhold, såsom dårlig byplanlægning og overbefolkning i nogle byer, dårlig affaldshåndtering og trafikforhold, vil bidrage til et øget antal af smittede.

”Denne pandemi er en sundhedskrise. Men ikke kun en sundhedskrise. Mange steder i verden vil pandemien efterlade dybe, dybe ar ” bemærkede Achim Steiner, chef for FN’s Udviklingsprogram UNDP. ”Uden støtte fra det internationale samfund risikerer vi et massivt tab af de udviklingsresultater, der er opnået i de sidste to årtier, og et tab af en hel generation, hvis ikke i liv, så i rettigheder, muligheder og værdighed.”

UNDP arbejder i tæt koordinering med Verdenssundhedsorganisationen (WHO) og hjælper lande med at forberede sig på, reagere på, og komme sig efter COVID-19-pandemien med særlig fokus på de mest sårbare.

UNDP arbejder allerede for at støtte sundhedssystemer i lande, herunder I Bosnien-Hercegovina, Kina, Djibouti, El Salvador, Eritrea, Iran, Kirgisistan, Madagaskar, Nigeria, Paraguay, Panama, Serbien, Ukraine og Vietnam.

En UNDP-ledet COVID-19 hurtig responsfacilitet er allerede etableret, finansieret af eksisterende ressourcer og aktiveret med en indledende kapital på 20 millioner dollars. Denne facilitet benytter sig af en fast-track-mekanisme, der gør det muligt for UNDP at tilbyde øjeblikkelig hjælp til lande. På længere sigt forventer UNDP et behov på mindst 500 millioner dollars til støtte i 100 lande.

Opfordring til handling

UNDP opfordrer det internationale samfund til handling og til at tænke ud over den øjeblikkelige indvirkning af COVID-19. Organisationen understreger behovet for tre prioriterede indsatsområder: ressourcer til at stoppe spredningen af​​virussen, støtte til at reagere under selve udbruddet og ressourcer til at forhindre økonomiske sammenbrud i udviklingslandene.

Som en øjeblikkeligt hjælp bygger UNDP på ​​den støtte, organisationen har ydet til Kina og andre asiatiske lande for at hjælpe med at styrke deres sundhedssystemer. Dette inkluderer hjælp med at skaffe tiltrængte medicinske forsyninger, udnytte digitale teknologier og sikre, at sundhedsarbejdere får udbetalt deres løn.

Samtidig vil UNDP støtte lande til at bremse spredningen af ​​virussen og yde social beskyttelse til sårbare befolkningsgrupper ved at fremme en whole-of-government og whole-of-society indsats i supplement til indsatsen inden for sundhedssektoren.

På længere sigt vil UNDP samarbejde med landene om at vurdere de sociale og økonomiske indvirkninger af COVID-19 og støtte afgørende genopretningsforanstaltninger for at minimere de negative konsekvenser især for sårbare og marginaliserede grupper, og for at hjælpe samfundene med at komme på fode igen.

Håndteringen af COVID-19 og dens indvirkninger kræver partnere, der kan arbejde på tværs af systemer og sektorer og i sammenhænge, ​​der er både komplekse og usikre. Med mange års erfaring på frontlinjen er det, hvad UNDP er designet til at gøre. UNDP er fuldt operationel i 170 lande og territorier og har fokus på COVID-19 indsatsen og mobiliserer alle organisationers ressourcer til at imødegå denne hidtil usete udfordring.

Se UNDP's COVID-19 Response Plan

***

For mere information og medieinterviews, kontakt:

København: Mette Fjalland, mette.fjalland@undp.org; +45 5183 6228

New York: Adam Cathro; adam.cathro@undp.org; +1 917 915 9725.