Foto: UNDP / Andrew Hein

FN's generalsekretær António Guterres lancerede i dag en global humanitær handlingsplan på to milliarder dollars til bekæmpelsen af COVID-19 i nogle af verdens mest udsatte lande. Denne handlingsplan er designet til at beskytte millioner af mennesker og forhindre virussen i fortsat at sprede sig rundt omkring i verden.

UNDP går sammen med generalsekretæren, OCHA, WHO og den humanitære sektor og opfordrer verdens lande om et øjeblikkelig og fælles internationalt svar på denne hidtil ukendte trussel.

Denne pandemi har allerede fået fodfæste i mere end 185 lande og påvirker millioner af mennesker. En global trussel af denne størrelse kræver global solidaritet for at støtte de mest udsatte lande i deres håndtering af denne krise, som konstant udvikler sig.

Lande, der allerede er i krise på grund af konflikter, naturkatastrofer og klimaforandringer, er de mest udsatte.

Vi må gå sammen for at styrke den øjeblikkelige sundhedsindsats, især i de lande, hvor sundhedsvæsenet er svagest. Vi skal også opretholde den nødvendige hjælp til millioner af flygtninge og migranter, der allerede bor i overfyldte flygtningelejre og bosættelser. Verden er ikke stærkere end vores svageste sundhedsvæsen.

COVID-19 er en massiv sundhedskrise. Det er også en humanitær krise og en krise for global udvikling. Den truer med at skabe ødelæggende sociale, økonomiske og politiske kriser, der kan efterlade dybe sår i de kommende år - hvilket underminerer de fremskridt der er sket i den globale udvikling de sidste 20 år. 

Udviklingslande kan miste mere end 220 milliarder dollars i indtægter fra lukkede fabrikker, job-tab og hårdt pressede regeringer i nogle af verdens fattigste og mest udsatte lande.

Sammen med WHO og FN's søsterorganisationer, arbejder UNDP sammen med regeringer for omgående at styrke sundhedsvæsenet og hjælpe med genopbygningen i lande rundt om i verden.

I over 50 år har UNDP stået side om side med de fattigste og mest sårbare.

Vi vil også gennemgå denne krise sammen, og vi vil komme os igen sammen.

- Achim Steiner, chef for UNDP

 

UNDP Rundt om i verden