22. September, 2019 (New York, NY) – FN’s Udviklingsprogram (UNDP) har idag udnævnt den islandske/danske kunstner og klimaaktivist Olafur Eliasson til Goodwill Ambassadør med fokus på forbedring af klimaet og Verdensmålene for Bæredygtig Udvikling.

Eliasson er højt anset for hans kunstneriske værker og indsats for at fremme bæredygtig udvikling med fokus på vedvarende energi og klimaindsats. Som Goodwill Ambassadør bliver han fortaler for klimaindsatsen og støtter dermed UNDP i at øge opmærksomheden og mobilisere støtte til kampen mod klimaforandringer gennem projekter, der promoverer vedvarende energi, reducerer CO2 emissioner og beskytter vores planet for kommende generationer.  

„Livet på jorden handler om sameksistens – blandt mennesker, dyr, økosystemer og miljøet. Sameksistens er smukt og generativt, kaotisk og udfordrende. Sagen er den, at vi alle er i samme båd. Derfor bliver vi alle sammen nødt til at tage klimakrisen alvorligt. For at reagere tilstrækkeligt på krisen må vi – individer, institutioner, virksomheder og regeringer – stole på videnskaben og bringe viden, kreativitet og energi sammen,“ udtalte Olafur Eliasson til udnævnelsesceremonien, der fandt sted under Social Good Summit 2019.

„Den bedste plan for vores aktiviteter er FN’s 17 Verdensmål for Bæredygtig Udvikling. Som kunstner er det min opfattelse, at kultur tilbyder adgang til og en forståelse for de foreliggende udfordringer. Derfor er jeg beæret over at blive udnævnt som Goodwill Ambassadør og tilslutte mig FN’s Udviklingsprogram i arbejdet mod disse mål,“ tilføjede Eliasson.

„Gennem sin karriere som anerkendt og indflydelsesrig kunstner på den globale scene har Olafur vist et stærkt engagement i at bekæmpe klimaforandringer og forbedre adgangen til vedvarende energi,“ udtalte Ulrika Modeer, chef for UNDP’s kontor for External Relations and Advocacy. „Som Goodwill Ambassadør vil Olafur bringe et nyt, kreativt perspektiv til de sociale og miljømæssige problemer, verden står over for i dag. Han vil hjælpe med at kaste lys på de oversete men vigtige bånd, der eksisterer mellem kunst og vedvarende energi og klimaforandringer, specielt for udvikling.“

Eliasson er drevet af en interesse for måden, vi sammen opfatter og skaber vores miljø i fælleskab gennem bevægelse og kropslige oplevelser. Eliasson har skabt store installationer som The Weather Project, en indendørs sol dækket af dis på Tate Modern’s Turbine Hall i 2003, og the New York City Waterfalls, iværksat af Public Art Fund og installeret langs Manhattans og Brooklyns kystlinjer i 2008. 

De seneste år har Eliasson udforsket kunstens potentiale for at adressere globale udfordringer, herunder dem der er skitseret i Verdensmålene for Bæredygtig Udvikling. I 2013 grundlagde han Little Sun i samarbejde med ingeniøren Frederik Ottesen, med et formål om at erstatte fossile brændstoffer med solenergi i lokalsamfund, der lever uden elektricitet og for at øge bevidstheden om behovet for at skabe adgang til energi for alle. Gennem Ice Watch (2014) bragte Eliasson store isblokke fra havet ved Nuuk, Grønland, til centrum af København, 2014; Paris, 2015, i anledning af FN’s Climate Summit (COP21); og senest til London i 2018. Ved at komme i direkte kontakt med fragmenterne af Grønlands forsvindende indlandsis kunne forbipasserende opleve den smeltende is‘ skønhed og føle sig inspireret til at handle til fordel for klimaet.

Senest har Eliasson fotograferet gletsjere på Island, som han tidligere indfangede i 1999 for hans værk The glacier series. I år vil de nye fotografier blive præsenteret sammen med de gamle for at afsløre de dramatiske forandringer, der har fundet sted i området gennem de sidste 20 år som resultat af klimaforandringer.

FN’s evne til at adressere fælles globale udfordringer har længe interesseret Eliasson. I 2015 var han medstifter af Museum for the United Nations – UN Live, en ny type museum dedikeret til at forbinde mennesker overalt på jorden med FN’s arbejde og værdier og til at katalysere globale indsatser for at gennemføre FN‘s mål samtidig med at inspirere en ny generation af globale borgere. Derudover har Eliasson deltaget i op til flere Verdensmåls- og UNDP-relaterede aktiviteter og begivenheder, såsom UNLEASH – SDG Innovation Lab i Danmark i 2017 sammen med UNDP administrator, Achim Steiner.

Eliasson slutter sig til en liste af UNDP Goodwill Ambassadører, der inkluderer verdenskendte skuespillere, atleter og kokke. For at se listen over alle UNDP Goodwill Ambassadærer, klik her.

 

Click here to view the article and press release in English.

UNDP Rundt om i verden