Fuldt hus til lancering af SDG Accelerator i FN Byen

30-01-2018

Der var livlige talere, paneldiskussioner, en masse Twitter-aktivitet samt fuldt hus med mere end 200 deltagere, da UNDP lancerede det nye projekt SDG Accelerator i FN Byen fredag den 19. januar 2018. Deltagerlisten inkluderede blandt andet folk fra dansk erhvervsliv, offentlige myndigheder, universiteter og civilsamfund.

Det giver grobund for optimisme i forhold til danske virksomheders arbejde med verdensmålene, når mere end 200 interesserede tropper op i FN Byens åbne loungeområde for at høre om verdensmålene og  UNDP’s nye projekt, SDG Accelerator, som kort sagt er en løftestang for bæredygtig innovation og forretningsudvikling.

Projektet, der er støttet af Industriens Fond, har til formål at accelerere den private sektors engagement i verdensmålene ved at bistå små og mellemstore danske industri- og produktionsvirksomheder i at anvende verdensmålene til udvikling af nye bæredygtige produkter og forretningsmodeller samt styrke medarbejderengagement omkring bæredygtighed på alle niveauer i virksomhederne.

Lanceringen blev åbnet af Camilla Brückner, direktør for UNDP’s Nordiske Kontor, der introducerede visionerne og ambitionerne bag SDG Accelerator-programmet og understregede, at virksomhederne kan vinde nye markeder, hvis de investerer i bæredygtighed. Hun blev efterfulgt af Mads Lebech, administrerende direktør for Industriens Fond, der understregede, at SDG Accelerator-programmet skal bidrage til vækst og beskæftigelse i dansk erhvervsliv. ”Verdensmålene er den stærke visionære og bæredygtige ramme for morgendagens virksomheder. SDG Accelerator-programmet skal være et springbræt, hvor bæredygtighed tænkes ind i hele værdikæden”, sagde Mads Lebech til lanceringen. 

SDG’erne som en klar spiseseddel for virksomheder til at oprette nye forretningsmodeller

Til lanceringen talte også Martin Søegaard, som er Managing Partner hos Deloitte Consulting Nordic, og en af de implementerende partnerne i projektet. Han gav sit bud på, hvordan verdensmålene kan fungere som en strategisk ramme for virksomheders udvikling af nye forretningsstrategier. Martin præsenterede verdensmålene som en ”klar spiseseddel for virksomheder til at oprette nye bæredygtige forretningsmodeller”.

SDG Accelerator-programmet har et Advisory Board bestående af blandt andre Jimmy Maymann, Chair for UN Live Online. Til lanceringen fremhævede han vigtigheden i at tænke ud over grænserne, da det bæredygtige markedspotentiale er kæmpestort. Han fremhævede, at danske virksomheder har evnerne og kompetencerne til at tage den globale bæredygtige førertrøje på.

Hvordan åbner vi for forretnings- og investeringsmuligheder i verdensmålene?

Efter en kort pause med rig mulighed for udveksling af visitkort og opfyldning af kaffekoppen, var det tid til en paneldebat modereret af Pernille Enggaard, radiovært på Millionærklubben på Radio24syv, og desuden også en af de prominente medlemmer i SDG Accelerators Advisory Board. Pernille var flankeret af Neha Mehta, Manager, DESMI EnviRO-Clean, Claus Hviid Christensen, Innovationsdirektør, Palsgaard, Peter Ib, CEO, Bluetown, Torben Möger Pedersen, CEO, Pension Danmark og Tommy Thomsen, CEO, Investeringsfonden for udviklingslande (IFU). Pernille modererede en diskussion vedrørende verdensmålenes potentiale som katalysator for forretningsmuligheder. Debatten gav anledning til flere interessante og relevante spørgsmål fra deltagerne.

Før Camilla Brückner og Mads Lebech kunne åbne champagneflaskerne og takke de mange fremmødte, afrundede erhvervsminister Brian Mikkelsen talerækken, hvor han pointerede, at verdensmålene er en nødvendig løftestang for at løse klodens udfordringer. Erhvervsministeren påpegede, at virksomheder er afgørende for at nå verdensmålene, og at der er brug for flere rollemodeller, hvorfor SDG Accelerator er et vigtigt og nødvendigt initiativ til at sikre, at vi kommer i mål med verdensmålene.

Programmet testes i Danmark i 2018 og 2019 med i alt 30 virksomheder og udrulles herefter nordisk og så globalt. Resultaterne af innovationsforløbene vil blive delt løbende for at inspirere andre virksomheder og accelerere deres engagement i verdensmålene både i Danmark og internationalt. Projektet vil blive implementeret i samarbejde med blandt andet Monitor Deloitte og Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) samt en række andre aktører under vejledning fra et særligt udvalgt Advisory Board og feedbackgruppe.

Camilla Brückner UNDP SDG Accelerator1Camilla Brückner, Direktør for UNDP’s Nordiske Kontor byder velkommen

UNDP Rundt om i verden