Ny banebrydende UNDP-rapport om voldelige ekstremisme i Afrika

15-09-2017

Ny banebrydende UNDP-rapport om voldelige ekstremisme i Afrika leverer evidensbaseret anbefalinger til bedre forebyggelsesindsats

Onsdag lancerede UNDP’s nordiske kontor ’Journey to Extremism in Africa – Incentives, Drivers and the Tipping Point for Recruitment’; en ny banebrydende rapport om voldelige ekstremisme i Afrika, som er baseret på det hidtil største antal interviews med tidligere krigere fra ekstremiske grupper som Boko Haram, Islamisk Stat og Al-Shabaab fra fem af de hårdest ramte lande – Nigeria, Somalia, Cameroun, DRC og Libyen.

Rapporten blev lanceret på Christiansborg af et panel bestående af UNDP’s regionaldirektør for Afrika, Abdoulaye Mar Dieye; UNDP’s regionale programkoordinator for Afrika, Mohamed Yahya; Centerchef for Global Politik og Sikkerhed i Udenrigsministeriet, Lisbeth Zilmer-Johns; medlem af Folketinget for Socialdemokratiet, Mette Gjerskov, og forsker fra Dansk Institut for Internationale Studier, Signe Marie Cold-Ravnkilde. Lanceringen blev modereret af Kristoffer Nilaus Tarp fra Concord Consulting.

Rapporten blev præsenteret af Mohamed Yahya, som fremhævede at gennemsnitsalderen ved rekruttering er 17-26 år, langt største delen kommer fra marginaliserede udkantsområder, har lavt uddannelsesniveau og begrænset religiøs forståelse. 42% af deltagerne var arbejdsløse, da de blev rekrutteret , og hele 81% havde ingen eller meget lav tillid til landets politikere.

Et særligt iøjnefaldende resultat af de mere end 495 interviews er, at mens manglende social og økonomiske udvikling og håb for fremtiden udgør vækst rundlaget for de voldelige grupper, er den udløsende faktor for en ung afrikaners endelige beslutning om at tilslutte sig en voldelig organisation – dvs tipping point - ofte en anholdelse af, eller drab på, et familiemedlem eller ven.

Det fik UNDP’s regionaldirektør for Afrika, Abdoulaye Mar Dieye, til at sige ”at rapporten viser, at der er behov for at skrue ned for den militære indsats og op for udviklingsinvesteringerne, særligt i fattige udkastsområder, hvis vi skal voldelig ekstremisme til livs.”

Lanceringen vakte bred interesse, og blandt publikum var både politikere, medlemmer af det diplomatiske korps i Danmark, FN ansatte og pressen samt repræsentanter fra forsknings- og NGO-miljøet i Danmark.

I forbindelse med rapporten åbnede UNDP samtidig fotoudstillingen ’Survivors of Extremism – Stories of Survivors of Violent Extremism in Africa’, som udstilles udenfor i Rigsdagsgården på Christiansborg og vil kunne ses frem til december. ’Survivors’ er et samarbejde mellem UNDP og den svensk-eritreiske fotograf, Malin Fezehai, der sammen med Abdoulaye Mar Dieye præsenterede fotoudstillingen. Formålet med udstillingen er at sætte fokus på de menneskelige omkostninger ved voldelig ekstremisme på det Afrikanske kontinent og give inspiration til en fortsat indsats for at forhindre den.

Rapportlanceringen og fotoudstillingen var anledningen til det første besøg af UNDP’s regionaldirektør for Afrika i Danmark. Under sit besøg mødtes Abdoulaye Mar Dieye også med repræsentanter fra Udenrigsministeriet, Statssekretær Martin Bille Hermann, og medlemmer af det Udenrigspolitiske udvalg, og gav flere medieinterviews til bl.a. Politiken, Kristelig Dagblad, P1 Orientering og Magasinet Udvikling.

For mere information fra lanceringen se:

* Journey to Extremism_report.pdf
Rapporten 'Journey to Extremism in Africa'
* Survivors_photo_exibhition.pdf
Foto-rapporten 'Survivors of Extremism in Africa'
* Abdoulaye Mar Dieye_speech.pdf
Åbningstale af Abdoulaye Mar Dieye
* Report_Presentation_by_Mohamed_Yahya.pdf
Præsentation af rapportens hovedpointer
* Comments by Centerchef_LZJ.pdf
Åbningstale af Lisbeth Zilmer-Johns (Udenrigsministeriet)
* Comments by Signe Marie Cold-Ravnkilde.pdf
Refleksioner af Signe Marie Cold-Ravnkilde (DIIS)

 

Videon nedenfor fortæller historien fra én af de mange personer som UNDP har talt med. Se Sadiq's historie og hans oplevelse af at blive hvervet til den ektremistiske gruppe Al-Shabaabs arbejde. 

UNDP Rundt om i verden