Verdensmålene for bæredygtig udvikling

Videoen er produceret af Anna Bruun Nørager, Anders Fejrskov Juhl, Grace Cho og Lau Lefholm, (studerende ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole).

Verden over kræver folk handling på fattigdom, ulighed og klimaforandringer. For at imødekomme dette folkelig krav vedtog verdens regeringsledere den 25. september 2015 på FN topmødet i New York 2030 Dagsordenen for Bæredygtig Udvikling. 

Den nye dagsorden består af 17 globale mål for bæredygtige udvikling, på dansk også kaldet verdensmålene for bæredygtig udvikling. Målene vil guide politikker og budgetplanlægning i de næste 15 år. Den nye dagsorden indebærer et historisk løfte om at udrydde fattigdom - overalt i verden og for altid.

Ideen om de nye verdensmål blev født på FN’s konference om bæredygtig udvikling, Rio+20 topmødet i 2012. Målsætningen var at definere nogle universelle mål, som skulle balancere de tre dimensioner af bæredygtig udvikling: den miljømæssige, den sociale og den økonomiske.

Verdensmålene for bæredygtig udvikling erstatter 2015-målene, som i september 2000 samlede hele verden om en fælles 15-årig plan til at bekæmpe fattigdom. 

2015-målene fastsatte målbare og universelt accepterede målsætninger for blandt andet at udrydde ekstrem fattigdom og sult, forhindre dødelige sygdomme, som let kan behandles, og udvide mulighederne for uddannelse til alle børn.

2015-målene bidrog til fremskridt på flere vigtige områder:

· Nedgang i fattigdom

· Forbedret adgang til vand

· Forbedret adgang til grundskoleuddannelse

· Reducering af børnedødelighed

Men arbejdet er ikke færdigt. Derfor er vi fortsat nødt til at gøre en indsats for helt at afskaffe fattigdom, opnå ligestilling, forbedre sundhedsydelser og få alle børn i skole. Vi må skift kurs mod en mere bæredygtig udvikling. Den nye dagsorden sætter mål for netop dette og for at det skal nås inden 2030.

Den nye udviklingsdagsorden gælder for alle lande, og skal fremme fredelige og inddragende samfund, skabe anstændige arbejdsmuligheder og håndtere de miljømæssige udfordringer i vores tid – især klimaforandringer. 

Senere i år forventes det, at verdens ledere bliver enige om en global klimaaftale på klimakonferencen i Paris til december.

De bæredygtige udviklingsmål skal afslutte det arbejde, som 2015-målene satte i gang. Og vi efterlader ingen.erden over kræver folk handling på fattigdom, ulighed og klimaforandringer. For at imødekomme dette folkelig krav vedtager verdens regeringsledere den 25. september 2015 på FN topmødet i New York 2030 Dagsordenen for Bæredygtig Udvikling. 

Den nye dagsorden består af 17 globale mål for bæredygtige udvikling, på dansk også kaldet verdensmålene for bæredygtig udvikling. Målene vil guide politikker og budgetplanlægning i de næste 15 år. Den nye dagsorden indebærer et historisk løfte om at udrydde fattigdom - overalt i verden og for altid.

 

Mere om 2015- målene og Verdensmålene

2015-målene
Fremskridt med 2015-målene

15 år efter at verdens ledere forpligtede sig til at bekæmpe fattigdom, har 2015-målene gjort en stor forskel for mange mennesker i verden.more 

Verdensmålene for bæredygtig udvikling
Verdensmålene for bæredygtig udvikling

FN's medlemsstater definerer nu de nye globale mål for bæredygtig udvikling, som skal aflsutte hvad 2015-målene satte i gang.more 

UNDP's Partnerships

The SDG Fund, created by the United Nations Development Programme (UNDP) with an initial contribution from the government of Spain, has been designed to smoothen the transition from the Millennium Development Goals phase into the future Sustainable Development Goals.Learn More 

Logo BCTA

The Business Call to Action (BCtA) aims to accelerate progress towards the Millennium Development Goals (MDGs) by challenging companies to develop inclusive business models that offer the potential for both commercial success and development impact.LEARN MORE 

More about UNDP's partners around the globe

UNDP Rundt om i verden