"Pole to Paris" - en løbetur for en god klimaaftale

Erlend Moster Knutsen nyder en pause i det nordlige Norge. Han startede sin lange løbetur 3. august i år fra Tromsø.
Erlend Moster Knutsen nyder en pause i det nordlige Norge. Han startede sin lange løbetur 3. august i år fra Tromsø. Foto: @Poletoparis

I december 2015 samler FN verdens regeringsledere, privatsektorer, investorer, NGO’er og civilsamfund for at forhandle en klimaaftale på plads ved den 21. partikongres (COP21) i Paris. Aftalen skal bane vejen for en global CO2-fri fremtid og konferencen udgør kulmination af hundredvis af politiske beslutningstageres, tusindvis af forskeres og millioner af aktivisters anstrengelser, der danner det grundlag som aftalen skal bygge på. Beslutningerne, der skal træffes, vil afgøre milliarder af menneskers fremtid.

Det vil to forskere, der til dagligt studerer klimaforandringernes indvirkning på jorden, skabe opmærksomhed omkring. Derfor har de startet kampagnen ’Pole to Paris’, der sætter fokus på de vigtige klimaforhandlinger, som finder sted i Paris til december. Kampagnen følger de to forskere på hver deres rejse fra polerne til Paris, den ene på cykel, den anden til fods. 

Fakta

  • Klimatopmødet - COP21 finder sted i Paris den 7.-8. december 2015
  • Pole to Paris’ sydlige rejse startede i maj 2015 med den britiske forsker Daniel Price’s cykelrejsefra Brisbane. Han cykler 17.000 km. gennem Australien, Indonesien, Malaysia, Bangladesh, Indien, Nepal, Kina, Centralasien og Europa til Paris
  • Den nordlige rejse startede i august 2015 fra Norge. Forsker Erlend Moster Knudsen vil tilbagelægge 3.000 km. til fods før han når til Paris
  • Begge rejsende forventer at nå Paris i starten af december

Norske Erlend Moster Knutsen udgør den ene halvdel af forskerduoen. Han skal løbe fra Tromsø til Paris. En tur på 3000 kilometer. Erlend har en doktorgrad i klimaets dynamik med fokus på arktiske havis, og som forsker føler han et ansvar for at kommunikere konsekvenserne af klimaforandringerne. Derfor bliver rejsen dokumenteret med en række videoklip, som viser  klimaforandringernes konsekvenser for polerne og understreger de globale effekter, hvis planerne om at vedtage en ambitiøs klimaaftale i Paris slår fejl.

Håbet er en tovejskommunikation, hvor enkelte mennesker kan bidrage med egne historier og erfaringer.

”Vi ønsker at skabe engagement –en grøn bølge. Det er lettere at skabe engagment, når man løber, lettere at komme i kontakt med folk. Forhåbentligt vil det blive en slags Forrest Gump-effekt, hvor folk tilslutter sig og løber”, fortæller Erlend. 

Nordmanden startede sin løbetur 3. august. Hans engelske makker, Daniel Price, cykler fra Brisbane til Paris. Daniel startede sin tur i maj i år og er kommet til Kina her i midten af august. Daniel har en doktorgrad i overvågning af den antarktiske is. Han håber at Pole to Paris vil bidrage til at øge den offentlige bevidsthed omkring klimaforandringer, og den politiske vilje til handling.

UNDP er partner i kampagnen, der sætter fokus på polarområdernes store betydning og på FN’s klimakonference i Paris, og opfordrer verdens befolkning til at tage ansvar og stoppe klimaforandringerne. Under deres rejse, vil de to forskere komme forbi lokalsamfund, der er berørt af klimaforandringerne og besøge flere af UNDP’s landeprogrammer.

I samarbejde med UNDP’s landekontorer vil de vise hvordan UNDP arbejder på lokalt plan for at bekæmpe og tilpasse sig klimaforandringerne for eksempel med vedvarende energiprojekter i Indonesien, bekæmpelse af ørkendannelse i Iran og forebyggelse mod oversvømmelser i Nepal. De to forskere forventer begge at nå Paris i starten af december, hvor de samlet vil have tilbagelagt 20.000 km.

 

UNDP Rundt om i verden