COVID-19 Pandemien

Menneskeheden har brug for lederskab og
solidaritet til at bekæmpe coronavirussen

COVID-19-pandemien er vores tids globale sundhedskrise. Siden virussens fremkomst sent sidste år har den spredt sig til alle kontinenter undtagen Antarktis. Tilfælde stiger dagligt i Afrika og Sydamerika og Europa er nu blevet epicentret for sygdommen.

Lande kæmper for at bremse sygdommens spredning ved at teste og behandle patienter, gennemføre kontaktsporing, begrænse rejser, sætte borgere i karantæne og aflyse store forsamlinger såsom sportsbegivenheder, koncerter og skoler.

Pandemien bevæger sig som en bølge - og den kommer til at slå hårdest ned på dem med de færreste ressourcer til at håndtere den. 

Men COVID-19 er langt mere end en sundhedskrise. Hvert eneste land, den berører, har den potentialet til at skabe ødelæggende sociale, økonomiske og politiske kriser, som vil efterlade dybe ar.

Vi befinder os lige nu på ukendt territorium. Mange af vores samfund er uigenkendelige fra bare en uge siden. Flere af verdens største byer er øde fordi folk bliver indendørs, enten af eget valg eller efter regeringens ordre. Overalt i verden lukker butikker, teatre, restauranter og barer.

Hver dag mister folk job og indkomst uden at vide, hvornår alt bliver normalt igen. Små øer, der er enormt afhængige af turisme, har tomme hoteller og øde strande. Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO) vurderer, at 25 millioner jobs kan forsvinde.

 

UNDP's arbejde

Hvert land skal handle straks for at forberede sig på, reagere på og komme sig efter COVID-19-pandemien. FN-systemet vil støtte verdens lande gennem hvert trin med fokus på de mest sårbare.

Med erfaringer fra tidligere udbrud såsom ebola, HIV, SARS, tuberkulose og malaria samt en lang historik med at arbejde med den private og offentlige sektor, vil UNDP hjælpe lande med hurtigt og effektivt at reagere på COVID-19 som en del af vores mandat at udrydde fattigdom, reducere ulighed og opbygge modstandsdygtighed over for kriser og katastrofer.

 

“Vi arbejder allerede hårdt sammen med vores FN-familie og andre partnere på tre prioriterede indsatsområder: støtte sundhedsvæsenet med blandt andet indkøb og levering af tiltrængte medicinske forsyninger under WHO’s lederskab, styrke landenes krisestyring og forhindre kritiske sociale og økonomiske indvirkninger.” UNDP Administrator, Achim Steiner

 


UNDP har støttet lande siden krisens begyndelse, doneret mere end to millioner kirurgiske masker og leveret livsunderstøttende medicinsk udstyr såsom røntgenmaskiner, infrarød termometre, infusionspumper, beskyttelsesdragter, handsker og håndsprit.

 

 

Photo: UNDP China

I Libanon støtter vi regeringen med at udvikle en beredskabsplan. I Vietnam arbejder vi sammen med regeringen om at kommunikere informationer ud til etniske minoritetsgrupper og dem med funktionsnedsættelse, med fokus på landsbyerne. 

I samarbejde med WhatsApp, WHO og UNICEF har vi lanceret en informationshub, som leverer sundhedsrådgivning til milliarder af mennesker verden over.

Photo: Basak Kabadayi/Shutterstock.com

 

Vi har sammen med AMV, et af verdens største reklamebureauer, og skuespiller, forfatter og komiker Stephen Fry lanceret Tweet Zero-kampagnen, der fremhæver de enkle handlinger, som du kan gøre for at mindske sygdommens spredning såsom at vaske hænder hyppigt, blive hjemme når du er syg og ikke røre dit ansigt. 

Det vil kræve alle i samfundet at mindske spredningen af ​​COVID-19 og afbøde de potentielt ødelæggende indvirkninger, som krisen risikerer at have på allerede sårbare mennesker og økonomier.

Vi skal genopbygge tillid og samarbejde inden for og mellem lande og mellem mennesker og deres regeringer.

UNDP's støtte vil også hjælpe med at sikre, at de enkelte landenes handlinger er omfattende såvel som retfærdige og inkluderende, så ingen efterlades i stikken og lande kan fortsætte med at gøre fremskridt med at nå de bæredygtige verdensmål.

Mens vi gør dette, skal vi også overveje måder på at forhindre, at en lignende pandemi gentager sig. På længere sigt vil UNDP se på måder, der kan hjælpe lande til bedre at forebygge og håndtere sådanne kriser og sikre, at verden gøre fuld brug af det vi lærer fra denne.

Global handling i dag er en investering i vores fælles fremtid.

 

 

Læs mere om UNDP's arbejde i COVID-19-pandamien

Indlæser…
Indlæser…
Indlæser…

 

Overvåg COVID-19 ved hjælp af data fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO)

 

Icon of SDG 03

UNDP Rundt om i verden