Innovation vil hjælpe os til at nå verdensmålene - med vigtig støtte fra Danmark! Læs UNDP seneste innovationsrapport Moon Shots & Puddle Jumps

06-09-2018

Foto: Pok Rie / Pexels

New York, 6. september – For at imødegå verdens største udfordringer investerer internationale organisationer i stigende grad i transformativ innovation, fortæller ny rapport lanceret af UNDP’s Innovationsfacilitet.

I ”Moon Shot & Puddle Jumps – Innovation for the Sustainable Development Goals”, deler UNDP’s Innovationsfacilitet historier fra mere end 25 lande, der fortæller om, hvordan innovation kan fremme en endnu mere effektiv udvikling med eksempler fra Bangladesh, Georgien, Honduras, Malawi, Sudan og Yemen.

"Skalaen og ambitionen for Verdensmålene kræver et stort skift i hvordan vi arbejder med udvikling. Det kræver massive gennembrud i innovation for at ingen lades i stikken og for at indfri ambitionerne i 2030-Dagsordenen. Det kræver "moon shots" - dristige, visionære opfindelser og teknologiske gennembrud - samt "puddle jumps" - vigtige, trinvise fremskridt, der kommer de mest marginaliserede til gode og sikrer at ingen lades i stikken. Dette koncept, som er udarbejdet af MIT’s Jason Prapas, er kernen i UNDP’s forståelse af innovation for udvikling," siger UNDP’s chef Achim Steiner og ambassadør Ib Petersen, Danmarks Faste Repræsentant til FN, i deres fælles forord.

Siden 2014 har Innovationsfaciliteten, støttet af den danske regering, eksperimenteret med at finde nye og bedre måder at arbejde på og hjælpe UNDP med at omstille. Investeringerne i de mere end 170 projekter har øget midlerne til menneskelig udvikling og mobiliseret det dobbelte af det investerede beløb. Det har faciliteret nye samarbejder og hjulpet til at skalere nye ideer. Over 60 procent af initiativer støttet af Innovationsfaciliteten har tiltrukket yderligere investeringer fra regeringer og privatsektor aktører.

Innovationsrapporten 2017-2018 giver et bredt billede af UNDP’s innovationsrejse. Rapporten giver en indføring i innovationskoncepter - nuværende og nye servicelinjer -, og præsenterer initiativer, der byder på nye måder at udrydde fattigdom, beskytte planeten, forebygge voldelig konflikt, håndtere klimaændringer og fremme ligestilling mellem mænd og kvinder. Langt de fleste af disse initiativer er implementeret i lande, der enten er kriseramte, mindst udviklede, uden havneadgang, eller små udviklings-østater.

 

Eksemplerne omfatter en bred vifte af udviklingsinnovation i praksis - nogle forfølger moonshots, andre pudle jumps: fra et samarbejde med Makers Space i Honduras om et fælles design af 3-D producerede proteser; en rumlig datasandkasse til bedre beskyttelse af biodiversitet gennem globalt samarbejde med UNEP, MapX, NASA og UN Global Pulse; et fælles eksperiment med NudgeLebanon og nationale partnere for at styrke forebyggelse af voldelig ekstremisme i Sudan baseret på resultater fra adfærdsvidenskab; et forsøg på at reducere omkostningerne ved pengeoverførsler i Serbien gennem brug af blockchain; skalering af offentlige innovationsprocesser i bl.a. Armenien, Bangladesh, Georgien, Moldova og Sri Lanka.

Rapporten fremhæver erfaringer indtil videre og skitserer Innovationsfacilitetens næste fase. "I løbet af de sidste fire år har vi lært vigtigheden af samarbejde for innovation. Vi gik fra at investere i gode ideer til at investere i samarbejdsgrupper, der besad den rette kombination af kompetancer. På globalt plan lærte vi, at innovation kræver bevidste strategier for at opnå specifikke mål: trinvise forbedringer, transformativ innovation, organisering af bottom-up-løsninger og mainstreaming af innovation", siger Benjamin Kumpf, leder af UNDP’s Innovationsfacilitet i New York. Se rapporten her undp.org/innovationreport og følg UNDP’s innovationsarbejde på twitter @UNDP_Innovation

For yderligere information kontakt: Benjamin Kumpf, UNDP’s Innovationsfacilitet, New York, benjamin.kumpf@undp.org eller

Mette Fjalland, UNDP nordiske kontor, København, mette.fjalland@undp.org

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt