Ny appel til fortsat støtte til syriske flygtninge og værtslande

05-12-2016

Foto: FN/Eskinder Debebe

Amman, 5. december 2016 – Konflikten i Syrien kører på sit sjette år, og der er lille udsigt til en politisk løsning lige rundt om hjørnet. Derfor appellerer FN organisationer og NGO partnere i dag i Geneve om DKK 32,9 milliarder for at kunne fortsætte støtten til flygtningene og værtslandene over de næste to år.

The Regional Refugee and Resilience Plan (3RP) bringer mere end 240 partnere sammen i en koordineret regional indsats for at hjælpe 9,3 millioner mennesker i Tyrkiet, Libanon, Jordan, Egypten og Irak – heraf 4,7 millioner syriske flygtninge og mere end 4,4 millioner berørte borgere i værtslandene.

Flygtninge er i stigende grad blevet mere sårbare - flertallet lever under fattigdomsgrænsen og kæmper for at få råd til basale fornødenheder som mad, husleje og sundhedsydelser. 70% af de berørte er kvinder og børn. Halvdelen af flygtningebørnene går ikke i skole. Og den kommende vinter gør støtten til flygtningene og værtslandene så meget desto mere pressende.

”Seks år inde i konflikten har flygtningene og værtslandene stadig brug for vores hjælp - mere end nogensinde”, udtalte Amin Awad, chef for UNHCR Mellemøstkontor og koordinator for flygtninge i Syrien og Irak. “3RP giver os platformen til at genopbygge folks værdighed og håb for fremtiden – og for at dette kan ske, har de brug for arbejde, levebrød, uddannelse og ikke mindst beskyttelse”.

3RP kører på sit tredje år og har indtil videre støttet regeringerne i Syriens nabolande. I takt med at krisen i Syrien fortsætter med uændret styrke, bliver behovene større og flygtningene og værtssamfundene oplever stigende vanskeligheder. Både lokalsamfundene og regeringerne har brug for vedvarende støtte til forsat at kunne beskytte, levere nødvendige tjenesteydelser og dele deres ressourcer med det enorme antal flygtninge.

“Vi har oplevet en ekstraordinær generøsitet og solidaritet fra værtslandene og lokalsamfundene til at modtage de millioner af mennesker, som er flygtet fra Syrien”, understregede Gustavo Gonzalez, UNDP’s sub-regionale koordinator for krisen i Syrien. ”FN organisationer og NGO partnere i 3RP arbejder for at yde den bedste støtte, vi kan, for at hjælpe regeringerne og lokalsamfundene med at opbygge modstandsdygtighed over for en af verdens mest presserende kriser. 3RP arbejder for mere bæredygtige tiltag for at tackle den langvarig krise”.

3RP planen for 2017-2018 vil blive lanceret formelt den 24. januar 2017 på en konference i Helsinki, som den finske  regering vil være vært for. Hovedpunkterne i planen inkluderer – stærkt nationalt lederskab omkring den humanitære indsats, styrket ansvarlighed, udvidede økonomiske- og jobmuligheder, uddannelsesmuligheder for  børn og unge, en fælles regional tilgang til beskyttelse af flygtningenes rettigheder, værdighed og sikkerhed og øget brug af national og lokal kapacitet til levering af tjenesteydelserne. Der skal også sikres adgang til basale og livsvigtige sundhedsydelser for flygtningene og værtssamfundene.

“Denne appel afspejler størrelsen af behovet for humanitær indsats, beskyttelse og opbygning af modstandsdygtighed i Syriens nabolande, som fortsætter med at bære hovedbyrden af vores kollektive ansvar”, udtalte Mathieu Rouquette, repræsentant for Syria INGO Regional Forum. ”Vi skal imødekomme vores forpligtelse over for menneskeheden og vise syrerne og de familier, som har åbnet deres hjem for dem, at vi fortsat støtter og forsvarer deres rettigheder og værdighed”.

Konflikten i Syrien udgør fortsat den største humanitære udfordring i verden i dag. I Syrien har 13,5 millioner mænd, kvinder og børn stadig et akut behov for humanitær bistand og beskyttelse.


 

For yderligere information: http://www.3rpsyriacrisis.org/

For mediehenvendelser, kontakt venligst:

UNDP 

Mette Fjalland, Kommunikation- og partnerskabsrådgiver, København – mette.fjalland@undp.org

Noeman AlSayyad, Kommunikationsrådgiver, Amman noeman.alsayyad@undp.org

Theodore Murphy, Kommunikation og policy specialist, New York, theodore.murphy@undp.org 

UNHCR

Scott Craig, Talsmand, Amman – craigs@unhcr.org

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt