FN-organisationer advarer om det øget humanitære behov i Syrien og i regionen: Akut behov for 55 milliarder kroner i 2016

14-01-2016

NEW YORK – Krigen i Syrien er på vej ind i sit sjette år og der lader ikke til at være en løsning i sigte. Derfor appellerer flere af FN’s humanitære og udviklingsorganisationer nu til medlemsstaterne om 55 milliarder kroner (USD 8 mia.) for at hjælpe 22.5 millioner mennesker i Syrien og i nabolandene i 2016.

Appellen består af to hovedelementer: For det første skal pengene hjælpe de 4.7 millioner flygtninge i Syriens nabolande, som tallet forventes at komme op på i ​​2016, samt de 4 millioner mennesker i lokalsamfundene, som huser flygtningene. For det andet skal finansieringen støtte 13.5 millioner internt fordrevne og konfliktramte mennesker inde i Syrien.

The Regional Refugee and Resilience Plan (3RP)  for 2016 fokuserer på den første målgruppe gennem aktiviteter, der vil blive implementeret af omkring 200 partnere, herunder FN-organer, mellemstatslige organisationer og ikke-statslige organisationer i Tyrkiet, Libanon, Jordan, Irak og Egypten. Med et beløb på  ca. 31 milliarder kroner vil appellen støtte folk, som er tvunget på flugt fra Syrien samt de nabolande og lokalsamfund, som flygtningene flygter til.

"Alt imens tilstrømningen af flygtninge til Europa endelig har fokuseret verdens opmærksomhed mod Syrien-krisen, og de enorme menneskelige lidelser den forårsager, bæres den største byrde fortsat af lokalsamfundene og regeringerne i regionen", sagde FN’s Højkommissær for flygtninge, Filippo Grandi. "Vi må stoppe syriske flygtninge fra at falde dybere ned i fattigdom, vi må øge deres håb for deres egen og deres lands fremtid samt gøre mere for at hjælpe dem, som huser dem", tilføjede Grandi.

De strategiske prioriteter i 3RP omfatter større investeringer i uddannelse og øget muligheder for erhvervsuddannelse og levebrød for flygtninge og værtssamfund. Partnerne bag programmet kræver også mere støtte til de mest sårbare flygtninge, så deres fødevarebehov og andre basale nødvendigheder bliver opfyldt sideløbende med støtte til øget national kapacitet til at levere sundhed, uddannelse, vand og andre offentlige serviceydelser.

"Konventionelle tilgange som ”nødhjælp nu, udvikling senere" vil ikke fungere i Syrien eller i andre langvarige kriser", sagde UNDP’s Administrator Helen Clark. "Flygtninge, værtssamfund og internt fordrevne i Syrien har brug for indkomstgivende jobs. De har brug for grundlæggende serviceydelser som sundhed, uddannelse, vand, sanitet, elektricitet og affaldshåndtering. Og de har brug for håb om en bedre fremtid."

3RP-partnerne opfordrer donorerne til at udbetale midlerne tidligere i år end normalt, bidrage med flerårig finansiering og harmonisere deres humanitære- og udviklingsbidrag for at skabe en bedre planlægning og forudsigelighed.

2016 Syrien Humanitarian Response Plan

Konflikten i Syrien er fortsat verdens største beskyttelseskrise. Ifølge beregningerne er 250.000 mennesker blevet dræbt og omkring 1.2 millioner sårede.

I år kræver 2016 Syrien Humanitarian Response Plan 22 milliarder kroner (USD 3.2 mia.) til humanitær støtte til beskyttelsen af 13.5 millioner mennesker. Disse behov er beregnet efter en grundig dataindsamling og prioriteringsøvelse for hele Syrien. Planen fokuserer på at redde liv, forbedre den humanitære adgang, øge beskyttelsen og støtte opbygning af langsigtet modstandsdygtighed af de mest sårbare lokalsamfund.

"Millioner af mennesker har brug for hjælp inde i Syrien og næsten 400.000 mennesker er belejret af stridende parter. Disse mennesker er effektivt blokeret fra at modtage enhver form for humanitær nødhjælp overhovedet. Efter næsten seks år med en brutal konflikt og politisk lammelse har den syriske befolkning mere end nogensinde brug for vores hjælp”, sagde Stephen O'Brien, FN’s Humanitære Koordinator.

"Syrien-konferencen den 4. februar er en mulighed for at sætte fokus på de menneskelige konsekvenser af konflikten, især for kvinder, piger og unge. Konferencen vil samle støtte, så dem der begår overgreb mod civile og ikke beskytter dem, bliver stillet til ansvar. Jeg opfordrer medlemsstaterne til at sende deres øverste regeringschefer til London for at vise verden at denne krise har vores fulde opmærksomhed og engagement", tilføjede O'Brien.

Syrien-appellen er en del af den bredere 2016 humanitære appel, som anmoder om 138 milliarder kroner til 87 millioner hårdt trængende mennesker rundt om i verden. Den blev lanceret i december sidste år.

 

Kontakinformation

Mette Fjalland, UNDP Nordic Office, København, telefon: +45 5183 6228 - email:mette.fjalland@undp.org

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt