Privat sektoren bakker op om nye verdensmål

05-10-2015

NEW YORK - Mere end 300 administrerende direktører, regeringschefer, FN- og civil samfunds-ledere deltog fredag d. 25. september i FN’s Privat Sektor Forum for at diskutere erhvervslivets rolle i implementeringen af ​de 17 nye verdensmål for bæredygtighed.

Ved åbningspanelet diskuterede UNDP’s Administrator, Helen Clark og globale erhvervsledere den private sektors rolle i at fremme verdensmålene og bæredygtighed i det hele taget, og vigtige UNDP-initiativer såsom ’Business Call to Action’ blev fremhævet.

"Hvordan virksomheder driver deres forretning, og hvor de driver den, vil betyde meget for om vi når  verdensmålene. Gennem engagement i inkluderende og miljø-sensitive forretningsmodeller kan den private sektor give et vigtigt bidrag til mere bæredygtige miljømæssige og sociale praksisser," sagde Helen Clark.

"Det største gennembrud vil være at integrere ligestilling mellem kønnene og kvinders rettigheder på arbejdsmarkedet," tilføjede hun.

Virksomhedsledere diskuterede forskellige strategier til at fremme den nye udviklingsdagsorden, inden mødet blev løftet til en højniveau forsamling, hvor blandt andre den tyske kansler Angela Merkel, Facebook grundlægger Mark Zuckerberg og andre top erhvervsledere deltog.

FN’s Generalsekretær Ban Ki-moon leverede åbningstalen: "Jeg regner med den private sektor. Nu er det tid til at mobilisere det globale erhvervsliv som aldrig før. Sagen er klar. Indfrielse af Verdensmålene for Bæredygtighed vil forbedre vilkårene for at drive forretning og opbygge markeder."

Angela Merkel reflekterede over succesen gennem ​​de seneste 15 år, og understregede, at hun så optimistisk på implementeringen af verdensmålene. Merkel opfordrede hele verden til at bygge videre på dette momentum og fortsætte med at arbejde sammen om at nå verdensmålene inden 2030.

Mere end 150 af verdens ledere var fredag samlet i FN’s Generalforsamlingen ​​for at godkende den endelige dagsorden for bæredygtig udvikling. De 17 mål er en global indsats for at udrydde fattigdom, beskytte planeten og sikre fred og velstand for alle mennesker. Målene er resultatet af en omfattende og inddragende proces med internationale forhandlinger og konsultation med både den private sektor og civilsamfundet.

Hvert år siden 2008 har FN’s Privat Sektor Forum samlet administrerende direktører, regeringschefer og FN-organisationer for at drøfte spørgsmål såsom klimaforandringer, global udvikling og menneskerettigheder.

Årets arrangement kommer på et afgørende tidspunkt, da verden vedtager en ny ambitiøs udviklingsdagsorden, der sigter mod at håndtere nogle af de mest presserende udfordringer i vor tid, herunder økonomisk ulighed, fred og klimaforandringer.

Som en af hovedtalerne opfordrede Facebooks grundlægger, Mark Zuckerberg, virksomhederne til at støtte den nye udviklingsdagsorden. Han ser adgangen til internettet som en vigtig drivkraft for sociale og økonomiske forandringer. Han annoncerede også Facebooks egen forpligtelse til at virkeliggøre universel internetadgang gennem initiativet ’Internet.org’.

"At forbinde verden er en af ​​de grundlæggende udfordringer i vores generation," sagde Zuckerberg. "For hver tiende menneske, som får adgang til internettet, bliver én løftet ud af fattigdom. Ved at give flere mennesker i udviklingslandene adgang til internettet, har vi mulighed for at skabe mere end 140 millioner nye jobs, løfte 160 millioner mennesker ud af fattigdom og give mere end 600 millioner børn adgang til overkommelige læringsværktøjer."

På fredagens forum forpligtede mere end 35 virksomheder sig til at inkorporere bæredygtig udvikling i deres forretning, herunder investering i CO2-neutrale infrastrukturer, bekæmpelse af korruption, ligestilling mellem kønnene på arbejdspladsen og styrkelse af adgangen til sundhedsydelser.

Den nuværende flygtningekrise var også et af hovedemnerne blandt deltagerne. Flere nye forpligtelser blev annonceret i forbindelse med ’Business Action Pledge in Response to the Refugee Crisis’, som blev lanceret i sidste uge af UN Global Compact (UNGC) og FN’s Højkommissariat for Flygtninge (UNHCR).

Forpligtelserne omfatter uddannelsesmuligheder, jobtræning og sundhedspleje til flygtninge samt finansiering til hjælpeorganisationer for flygtninge i krigshærgede lande.

Arrangementet indeholdt også lanceringen af ​​’SDG Compass’, som er udviklet i fællesskab med Global Reporting Initiative (GRI), UN Global Compact og World Business Council for Bæredygtig Udvikling (WBCSD).

’SDG Compass’ er en vejledning til virksomheder om, hvordan de øger deres bidrag til bæredygtig udvikling gennem kerneaktiviteter.

 

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt