FN organisationer og samarbejdspartnere: Akut behov for støtte til syriske flygtninge og deres værtslande

26-06-2015

Amman, Jordan: Ifølge en rapport, der blev udgivet i går, er der akut mangel på økonomiske midler til de humanitære- og udviklingsindsatser, der skal hjælpe de 3,9 millioner mennesker, der er flygtet fra konflikten i Syrien, samt de mere end 20 millioner mennesker, der bor i nærområderne, og som har budt de syriske flygtninge indenfor.

Mere end 200 partnere, som indgår i 3RP - Regional Refugee & Resilience Plan, opfordrer det internationale samfund til at handle hurtigere og indfri deres løfter om at støtte planen.

Ud af de 4,53 milliarder US dollar (ca. 30 milliarder DKK), som FN organisationerne og NGOerne ifølge planen har brug for til at implementere deres programmer, var kun 1,06 milliarder US dollar (23%) (ca. 7 milliarder DKK) blevet modtaget ved udgangen af maj. Det efterlader et hul på 3,47 milliarder US dollar (ca. 23,1 millarder DKK).

”Denne vidtrækkende krise kræver, at det internationale samfund udviser langt mere solidaritet og tager et større ansvar end vi indtil har set” siger António Guterres, FN’s Højkommissær for Flygtninge. ”Men istedet har vi kun modtaget en faretruende lav økonomisk støtte, så vi risikerer, at vi de næste seks måneder ikke er i stand til at opfylde millioner af menneskers mest basale behov, så de er i stand til at overleve.”

Som følge af den manglende finansiering, har 1,6 millioner flygtning allerede fået reduceret deres fødevareassistance i år. 750.000 børn går ikke i skole, og livsvigtige sundhedsydelser er for mange blevet for dyrt, heriblandt 70.000 gravide kvinder, der risikerer at skulle føde uden hjælp. Omkring 86% af flygtningene, der lever i byerne i Jordan lever under fattigdomsgrænsen på 3,20 US dollar om dagen (ca. 20 DKK), mens 45% af flygtningene i Libanon lever under den normale levestandard. Næsten halvdelen af dem, der er berørt af krisen er børn og mange af dem og deres familier, kæmper med at håndtere stressen efter at have oplevet vold og at deres liv er blevet vendt op og ned.

Ifølge Helen Clark, chef for FN’s Udviklingsprogram ”viser erfaringer fra de seneste fire år i indsatsen mod krisen i Syrien, at det er altafgørende med en integreret humanitær- og udviklingsindsats baseret på at opbygge modstandsdygtighed. Et velfungerende 3RP vil understøtte stabilisering ved at skabe jobs, sørger for at mennesker har adgang til muligheden for at skabe deres egne mikrovirksomheder og forbedre fødevaresikkerheden for alle familier.”

Partnerne i 3RP advarer om, at hvis der ikke snart kommer flere midler, vil op mod 130.000 udsatte familier ikke kunne få økonomisk hjælp, som gør dem i stand til at opfylde deres basale behov, og udsatte mennesker vil ikke længere modtage deres månedlige madkuponer. Vand- og affaldsservice for millioner af mennesker i hele regionen vil være i fare. Op til 1,7 millioner mennesker risikerer i år at skulle gennemgå en vinter uden  brændsel, husly, isolering, tæpper eller varmt tøj. Sidste år mistede en masse mennesker livet, heriblandt børn, under den hårdeste vinter regionen har oplevet de seneste 40 år.

Halvvejs inde i året er mindre end en fjerdedel af den nødvendige støtte blevet frigivet og med vinteren lige om hjørnet har 3RP partnerne hårdt brug for stabil støtte for at planlægge deres indsats i tide.

Krisen i Syrien har også haft store sociale og økonomiske konsekvenser for værtslandene, som gennemgår politisk, social og sikkerhedsmæssig ustabilitet. 5 år inde i krisen har også haft store konsekvenser for udvikling og den globale sikkerhed.

Rapporten konkluderer også, at mens presset på værtslandene stiger, bliver det sværere og sværere for syrere at finde sikkerhed og søge asyl. Disse vanskeligheder har resulteret i, at et stigende antal syrere søger sikkerhed og tilflugt uden for regionen, for eksemepel ved at tage den ofte livsfarlige rejse over Middelhavet i et forsøg på at nå Europa. Som følge heraf har mange syrere mistet livet.

Rapporten opfordrer det internationale samfund til at dele en større del af byrden med værtslandene gennem rettidig levering af humanitær bistand og ved at tilbyde løsninger såsom genhusningsmuligheder og andre former for humanitær adgang for syriske flygtninge. 3RP partnerne advarer om, at hvis opfordringen til at handle bliver overhørt, vil en generation af syriske flygtninge blive ladt i stikken og nabolandene vil skulle kæmpe for at opretholde en offentlig sektor, en byrde de hverkan kan eller bør bære alene.

Baggrund for 3RP
‘Regional Refugee and Resilience Plan (3RP)’ er en international appel, som har til formål at støtte flygtninges behov for beskyttelse, de mest udsattes humanitære behov og de langsigtede socioøkonomiske konsekvenser af krisen i Syrien for nabolandene; Tyrkiet, Libanon, Jordan, Irak og Egypten.

3RP er en appel om økonomisk støtte på 5,5 milliarder US dollar (ca. 36,6 milliarder DKK), hvoraf 1 milliard US dollar skal bruges til at støtte værtslandene og 4,5 milliarder US dollar (ca. 30 milliarder DKK) til programmer implementeret af FN organisationer og NGOer. Appellen er baseret på et scenario med 4,27 millioner syriske flygtninge i regionen ved udgangen af 2015 og sigter mod at hjælpe over 20 millioner andre medlemmer af de ramte lokalsamfund i år.

Du kan download rapporten og finde mere information om 3RP på www.3RPSyriaCrisis.org.

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt