Parlamentarisk tilsyn: Parlamentets magt til at holde regeringer ansvarlige

Parliamentary oversigt report

Den anden ”Globale Parlamentariske Rapport” er produceret af UNDP og den Inter-Parlamentariske Union (IPU) i fællesskab. Rapporten fokuserer på parlamentets rolle i at føre tilsyn med regeringers arbejde, og parlamentets mangt til at holde regeringer ansvarlige for dets handlinger og beslutninger.

At føre tilsyn er en af parlamentets kerneopgaver. Det er essentielt for at skabe de effektive, ansvarlige og inklusive institutioner, der er præsenteret i 2030 Agenda’en og i Verdensmål for bæredygig udvikling nr. 16 (Fred, retfærdighed og stærke institutioner). Parlamentets tilsyn med regeringen er vigtig for at sikre, at folket modtager essentielle serviceydelser, og er dermed afgørende i opbygningen af statslig ansvarlighed. Gennem sit repræsentative mandat er parlamentet den mest passende enhed til at stå for dette tilsyn.

Analysen, konklusionerne og anbefalingerne i denne rapport tager afsæt i parlamentarisk praksis og erfaring: 150 nationale parlamenter har bidraget til udformningen heraf. Rapporten indeholde talrige eksempler på, hvordan parlamenter og medlemer af parlamenter fører tilsyn i deres respektive lande, så vel som råd og tips til, hvordan medlemmer af parlamentet kan håndtere opgaven med tilsynsførelsen.

Intentionen med rapporten er at stimulere handling, der kan stryrke parlamentets rolle med at føre tilsyn med regeringens arbejde. Fremtidens positive udvikling af parlamentet og deres evne til at bidrage til at nå Verdensmålene for Bæredygtig Udvikling afhænger af, hvilken form for tilsyn de kan levere til det folk de tjener. UNDP arbejder for at styrke parlamenter og hjælpe dem med at blive egnet til formålet at levere på 2030 Agenda’en i omkring 70 partnerlande, og vil implementere konklusionerne fra rapporten i dette arbejde.

Hvorfor er parlamentarisk tilsyn vigtigt? Se med her:

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt