En ny plan til en ny æra: FN’s udviklingsaktør sætter kursen for udvikling i det 21. århundrede

29-11-2017

I FN’s hovedkvarter i New York lancerede FN’s udviklingsaktør, FN’s Udviklingsprogram (UNDP), i dag en ny og ambitiøs plan for udvikling i det 21. århundrede.

”Det er en ny plan til en ny æra”, sagde Achim Steiner, chef for UNDP,  til UNDP’s Bestyrelse i New York. ”De dramatisk forandringer, vi har set i verden, er omfangsrige og kommet i et sådant tempo, at vores institutioner kæmper for at følge med. Der bliver krævet mere af os.”

Formanden for UNDP’s Bestyrelse, Ib Petersen, der er Danmark’s repræsentant ved FN sagde: ”UNDP’s nye strategiske plan markerer en ny og velkommen retning for organisationen, der er nødvendig for at støtte gennemførelsen af 2030-dagsordenen. På vegne af Bestyrelsen, støtter jeg op om godkendelsen af planen, der er et essentielt værktøj for at sikre, at UNDP fortsat kan udvikle og tilpasse sig over de næste fire år.”

”Verdens lande har forpligtet sig til at nå 2030-dagsordenen og det er FN-systemets opgave at støtte dem, ” fortsatte Steiner. ”Dét er drivkraften for FN’s Generalsekretær’s FN-reform-dagsorden, og vi skal tage udfordringen op.”

Forankrede i 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling og forpligtet af principperne om universalitet, lighed og at ingen lades i stikken, sætter planen en vision for udviklingen af UNDP over de næste fire år, der forholder sig til det forandrede udviklingslandskab og partneres behov. Ved at bygge på UNDP’s 50 års erfaring, beskriver den [planen red.] hvordan UNDP vil støtte lande i arbejdet med at nå 2030-dagsordenen og verdensmålene for bæredygtig udvikling samt relaterede aftaler.

”Planen er designet til at gøre UNDP tilpasningsdygtig i forhold til de store forskelle, der er mellem de lande vi tjener,” fortsætter Steiner. ”Denne diversitet er reflekteret i de tre store udviklings-scenarier, der beskrives i planen: Afskaffelse af fattigdom, strukturel transformation og opbyggelse af modstandskraft. Den beskriver også, hvordan vores to nye platforme, på landeniveau og globalt, vil gøre UNDP i stand til at levere vores støtte mere effektivt.”

Planen identificerer seks ”signatur-løsninger”, som UNDP fremadrettet vil strømline sine ressourcer og ekspertise imod, for at kunne have en reel indvirkning på fattigdom, regeringsførelse, adgang til energi, lighed mellem kønnene, modstandskraft og miljømæssig bæredygtighed.

Bestyrelsen har både formelt godkendt UNDP’s strategiske plan og UNDP’s integrerede ressourceplan samt integrerede budget-estimater for 2018-2021.

UNDP’s Bestyrelse udgøres af repræsentanter fra 36 lande, og Bestyrelsen giver mellemstatslig støtte til, og fører tilsyn med, UNDP’s aktiviteter, for at sikre, at organisationen forbliver responsiv overfor medlemslandenes behov.

 

Læs den samlede strategiske plan her: http://undocs.org/DP/2017/38 (på engelsk)

Se billeder her: here

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt