Genopbygning af lokalsamfund i Irak

06-07-2017

Børn venter udenfor mens deres hjem i Fallujah i Irak istandsættes

Skrevet af Matthew French, Programspecialist i UNDP Irak

Tabet af Mosul til Islamisk Stat i Irak i 2014 og gruppens hurtige fremmarch i næsten en tredjedel af Irak har kastet Irak ud i en dyb politisk -, social - og sikkerhedskrise. Næsten 5 millioner irakere er flygtet fra deres hjem til mere sikre områder.

Betydelige fremskridt er opnået i befrielsen af landsbyer og byer underlagt ISIL herunder vigtige byer som Ramadi og Fallujah i Anbar og store dele af Mosul i Ninewah. I juni 2017 er mere end 1,8 millioner mennesker vendt hjem til befriede områder.

Hjemvendte irakere har fundet deres huse og nabolag i ruiner. Sammenstyrtede tage, ødelagte vinduer og døre er almindeligt. Husholdningsartikler er blevet stjålet eller smadret, inventar er ødelagt og vægge har skudhuller. Ødelæggelserne er ikke kun et praktisk problem og en sikkerhedsrisiko for irakerne, de er også en påmindelse om de enorme lidelser, de har været igennem de sidste år, og gør det svært at håbe på en fremtid i et Irak uden ISIL.

UNDP’s Funding Facility for Stabilization (FFS) støtter den irakiske regering med at genopbygge offentlig infrastruktur og facilitere hjemsendelse så hurtigt som muligt. Det overordnede mål er at styrke irakernes følelse af positiv momentum og tillid til regeringens arbejde og ledende rolle. FFS opererer i 28 byer og landsbyer på tværs af Irak.  Flere end 1.100  projekter – til en samlet investering på 3,9 milliarder kroner  (USD600m) – er under implementering i en lang række sektorer, herunder vand-, elektricitet, spildevand, uddannelse og sundhed.

 

Hjælp til selvhjælp i byområder

På anmodning af den irakiske regering reparerer FFS ødelagte boliger i byerne Ramadi og Fallujah. Målet er at støtte byområder genopbygge sig selv ved at istandsætte ødelagte boliger ved brug af lokal arbejdskraft og ved at sikre effektiv beboerinddragelse. Programmet har særlig fokus på de mest udsatte og sårbare husstande.

Programmet bygger på en lokalsamfundstilgang, som er implementeret i andre post-konflikt lande. UNDP bruger satelitbilledeanalyse til at identificere områder med mange ødelagte boliger. Field teams ledet af kommunalrådsmedlemmer og borgmesteren besøger hvert nabolag og mødes med lokale ledere og samfundsgrupper for at konsultere med dem. Hver bolig besøges og kortlægges. Derefter udvikles en Bill of Quantity (BoQ) for byggeriet i nabolaget og private entreprenører hyres igennem konkurrencedygtige udbud. Lokale ledere, kommunalt ansatte og FFS’ field team overvåger og godkender bygningsarbejdet i henhold til den indgået BoQ og sikrer, at der anvendes lokal arbejdskraft.

Efter en succesfuld pilotfase er projektet nu godkendt af FFS styregruppe til opskalering til at omfatte alle ødelagte huse i Ramadi og Fallujah i første omgang, og senere også i Mosul, når situationen tillader det. Genopbygningen af Ramadi og Fallujah vil tage 18 måneder og indebærer istandsættelse af mindst 30.000 boliger til en pris af 456 millioner kroner (USD70m).

Erfaringerne indtil videre viser, at denne tilgang ikke kun forbedrer folk’s levestandard, men også styrker den sociale sammenhængskraft i lokalsamfundet. Samtidig når regeringen ud til en bredere del af befolkningen og opbygger sin legitimitet. Når en bredere del af befolkningen – herunder piger og kvinder – er del af stabiliseringensindsatsen skabes en følelse af inklusion og håb for fremtiden, hvilket skaber grundlag for forsoning på længere sigt og mulighed for udvikling. En lokalinddragende genopbygningsproces sikrer hurtigere fremskridt, hvilket er afgørende for stabilisering i byer, som har været udsat for massive ødelæggelser.

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt