Akut behov for 20 millioner kroner til valg i den Centralafrikanske Republik

12-02-2016

Fotot: UNDP

Befolkningen i den Centralafrikanske Republik forbereder sig på at stemme den 14. februar 2016, men FN peger på, at der mangler godt 20 millioner kroner for at kunne gennemføre den anden runde af præsidentvalget samt de to runder med parlamentsvalget.

Valgene sætter et vigtigt punktum for den politiske overgangsproces, som startede i 2014.

”Vi er er tæt på at være færdige med denne afgørende runde med valg og er et skridt tættere på at genvinde en del af den udvikling, som gik tabt under konflikten i den Centralafrikanske Republik, siger FN Generalsekretærens særlige udsending og landechef for UNDP, Aurélien Agbénonci, i hovedstanden Bangui. ”Vi er nødt til at finde de nødvendige resurser til at kunne gennemføre valgene, således at stemmematerialerne er på plads på forhånd, valglokalerne er veludstyrede, sikkerheden er i orden, og de valgtilforordnede bliver betalt.”

UNDP og FN’s fredsbevarende styrker i den Centralafrikanske Republik, MINUSCA (Multidimensional Integrated Stabilisation Mission in the Central African Republic), har støttet den ansvarlige nationale valgmyndighed (National Elections Authority) med at organisere fredelige og troværdige valg.

UNDP’s støtte til valgprocessen har bestået i at forvalte et donorbidrag på 243 millioner kroner, hvoraf 185 millioner kroner er blevet modtaget. Donorbidragene er blevet givet af den Afrikanske Union, EU, den Demokratiske Republik Congo, Frankrig, Italien, Japan, Luxembourg, Marokko. UNDP har ligeledes bidraget med egne kernemidler, og der har være bidrag fra UN Women og FN’s fond for fredsopbygning.

UNDP har støttet valgprocessen på følgende måder. Levering af stemmematerialer: 15.000 såkaldte valgpakker, som indeholder de relevante dokumenter og skemaer, 12.000 stemmekasser, 12.000 stemmebåse og 15.000 blækpatroner af en særlig slags, som ikke kan slettes. 18.000 mennesker er blevet ansat og trænet til at styre de næsten 5.600 valgstationer rundt om i landet. Sammen med MINUSCA har UNDP hjulpet med at registrere næsten 2 millioner vælgere, hvoraf 945.128 er kvinder og 1.009.305 er mænd.

De totale udgifter for valgene, inklusiv dem den 14. februar, er nået op på 258 millioner kroner. Medlemslandene af det regionale samarbejde ECCAS (Economic Community of Central African States) -  Cameroun, Ækvatorial Guinea og Gabon – har lovet at give 33 millioner kroner. Hvis de holder deres løfter, mangler der stadig 20 millioner kroner til at gennemføre den sidste del af valgprocessen.   

Efter den tre år lange konflikt i den Centralafrikanske Republik har tusindvis af mennesker mistet livet, mere end 500.000 er blevet fordrevet til andre dele af landet, og et lignende antal har været tvunget til at flygte til nabolandene. Valgene bliver set som en mulighed for at genoprette fred og social stabilitet og for at sikre økonomisk og social udvikling i landet.

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt