UNDP står klar til at bekæmpe zika-virus

09-02-2016

Foto: UNDP

New York City – UNDP står klar til at deltage i en WHO-ledet, international indsats mod udbruddet af mikrokefali og andre alvorlige neurologiske lidelser. Meget tyder på, at der er en tæt sammenhæng mellem disse lidelser og zika-virusset.

”Den nuværende spredning af zika-virusset giver grund til stor bekymring, især når man tænker på, hvordan det påvirker individer, familier og samfund, og den mulige effekt, det kan få for udviklingen”, udtalte Helen Clark, chef for UNDP.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har erklæret udbruddet for en global trussel mod folkesundheden.

Zika-virusset spredes af samme type myg, som spreder chikungunyafeber, denguefeber og gul feber. Myggen findes i store dele af Amerika, Afrika og Asien. Tidligere har zika være regnet for en mild sygdom, men den mistænkte sammenhæng mellem virusset og fødselsskaderne på mere end 4000 børn i Brasilien alene er alarmerende.

”En af de mest effektive måder at kontrollere spredningen af den myggebårne sygdom er selvfølgelig at begrænse mængden af de myg, som spreder den”, sagde Helen Clark.

”Effektiv kontrol af myggene vil kræve mere end sundhedssektoren alene kan klare. Det indebærer, at vi forbedrer hygiejneforhold og levevilkår, fremmer en mere sikker måde at drive landbrug på, og styrker adgangen til sundhedstilbud. Langsigtede strategier bør lægge vægt på at fremme ligestilling mellem kønnene, forbedre uddannelse og sætte ind overfor miljøødelæggelser”.

UNDP vil bistå de regeringer, som beder om det, og dele af sin ekspertise når det kommer til samarbejder på tværs af sektorer i bekæmpelsen af smitsomme sygdomme.

I partnerskab med den Globale Fond styrer UNDP malaria-programmer i ni lande. UNDP har også et stærkt samarbejde med nøgleorganisationer inden for teknisk sundhed, regionale organisationer og civilsamfund.

UNDP kan også bidrage til koordineringsindsatsen ifht lokalsamfundene og FN-systemet, og styrke forsyningskæderne af sundhedsprodukter som f.eks. myggenet.

UNDP besidder en værdifuld erfaring, når det kommer til at håndtere sundhedskriser som denne, og spillede bl.a. en vigtig rolle i bekæmpelsen af ebola i Vestafrika sidste år.

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt