London Syrien konference: Nødhjælp alene ikke nok - større satsning på langsigtet udvikling nødvendig

04-02-2016

Om UNDP's støtte til Syrien og nabolandene. Video: UNDP

I dag Torsdag d. 4. februar afholdes en donorkonference for Syrien i London. Målet med konferencen er at indsamle mere end 52 milliarder kroner til FN’s indsats i Syrien og nabolandene. Kuwait, Norge, Tyskland og Storbritannien står bag konferencen sammen med FN. UNDP arbejder med langsigtede udviklingstiltag i regionen, som skal hjælpe landene med at blive mere modstandsdygtige, fremme genopbygningen samt skabe økonomiske muligheder og arbejde.

UNDP, UNHCR og en række andre partnerorganisationer har givet støtte til Syrien og nabolandene, og de har formået at nå ud til en lang række mennesker, som er internt fordrevne og på flugt, samt ydet støtte til de værtslande, som huser mange af flygtningene.

Syrien

Efter fem års krise, er Syrien nu i en situation præget af enorme ødelæggelser. Mere end 82% syrere lever i fattigdom, mange er på flugt, og 13,5 millioner har desperat brug for humanitær nødhjælp. På meget kort tid har Syrien tabt næsten 40 års menneskelig udvikling.

UNDP arbejder for at hjælpe syrene dér, hvor de er, ved at styrke de mest udsatte gruppers modstandsdygtighed, og derved undgå en forværring af flygtningesituationen.

Læs mere om UNDP’s arbejde og resultater i Syrien her.

Irak

Den humanitære sikkerheds- og udviklingskrise i Irak er blandt de mest ustabile og alvorlige i regionen. Siden starten af krisen i Syrien i 2011 har 244.642 syrere flygtet til Irak, og siden Islamisk Stat's (IS) fremmarch fra starten af januar 2014, er næsten 3,2 millioner irakere selv blevet drevet på flugt. Mindst ti millioner irakere har nu brug for en eller anden form for humanitær hjælp. UNDP i Irak mener, at forslaget om at støtte Irak på det føderale og regionale plan gælder ”nu eller aldrig”.

Læs mere om UNDP’s arbejde og resultater i Irak her.

Libanon og Jordan

UNDP har siden starten af flygtningekrisen i 2011 prioriteret støtten til de libanesiske og jordanske myndigheders nationale indsats for at håndtere krisen. Libanon har modtaget mere end én million registrerede flygtninge fra Syrien, mens Jordan har modtaget 650.000 flygtninge, hvoraf hovedparten bor uden for flygtningelejre og har bosat sig i de lokale samfund i hele landet. Størstedelen af UNDP’s støtte går til at hjælpe kommuner med at udvide adgangen til basale sociale ydelser og støtte de mest udsatte og sårbare familier.

I tæt samarbejde med libanesiske og jordanske mydigheder har UNDP forpligtet sig til, inden for en overskuelig fremtid, at bistå Libanon, Jordan med at finde bæredygtige løsninger, som kan styrke institutionernes, lokalsamfundenes og flygtningenes modstandskraft.

Læs mere om UNDP’s arbejde og resultater i Libanon og Jordan her. 

Tyrkiet

Grænsen, der løber mellem Tyrkiet og Syrien, er 911 km lang, og Tyrkiet fungerer som migrationsrute til Europa. Det har medført en tilstømning af mere end to millioner syriske flygtninge til Tyrkiet. Tyrkiet bærer derfor en stor byrde ved både at skulle imødekomme de mange syriske flygtninge og leve op til landets internationale forpligtelser. 300.000 af de syriske flygtninge i Tyrkiet lever fordelt på 23 udvalgte flygtningelejre, mens næsten to millioner (90%) bor i lokalsamfund i provinserne Gaziantep, Kilis, Sanliurfa og Hatay.

UNDP bidrager til den tyrkiske komponent af 3RP (Regional, Refugee & Resilience Plan), hvor vi arbejder tæt sammen med de tyrkiske myndigheder og øvrige FN organisationer om at levere langsigtigtede udviklingsløsninger.

Læs mere om UNDP’s arbejde og resultater i Tyrkiet her.

 

 

 

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt