Til kamp for de nye verdensmål for bæredygtig udvikling

28-09-2015

Alle spillerne og kommentatorer samlet efter kampen. Foto: Thomas Kvistholt

FN Byen - Bolden rullede mandag eftermiddag i FN-Byen, da kendte politikere, skuespillere, sportsfolk m.fl. gik i kamp for de nye verdensmål for bæredygtig udvikling.

Fodboldkampen var del af UNDP og FN Byen’s fejring af vedtagelsen af de nye verdensmål. Den symboliserede vigtigheden af at komme ind i kampen, og nødvendigheden af at samarbejde for at nå målene inden 2030.

Afleveringer, tacklinger og råb erstattede for en stund den vanlige travlhed i FN-Byen. FN-organisationerne i Danmark fejrede, at FN’s Generalforsamling i New York fredag den 25. september vedtog de nye verdensmål.

Omringet af publikum trak kendte politikere heraf tre tidligere ministre, skuespillere og sportsfolk i t-shirts med de nye verdensmål, og sparkede på mål for de nye verdensmål.

Kampen blev kommenteret af journalist Martin Krasnik og skuespiller og instruktør Hella Joof, som leverede hurtige og skarpe bemærkninger og overblik i kampens hede, hvor reglerne var noget anderledes end en sædvanlig Superligakamp. Holdene kunne blandt andet score mål ved at bruge et kampråb undervejs eller give et gruppekram til dommeren. 

Mette Gjerskov (S), Martin Lidegaard (R), Holger K Nielsen (SF), Claus Kvist Hansen (DF), Maria Reumert Gjerding (EL), Christian Poll og Carolina M Maier (Alternativet), spillede sammen med skuespiller Cyron Melville (aktuel i ”1992”), erhvervskvinderne Stine Bosse og Lone Schøtt Kunøe, studievært Camilla Ottesen og tidligere landsholdspiller Bettina Falk i den syv minutter lange kamp.

”Det er fantastisk, at vi kan samle så mange forskellige mennesker til kamp for de nye verdensmål. Uden samarbejde når vi ikke målene inden den fastsatte deadline i 2030. Det er en ambitiøs dagsorden med 17 mål. Men 2015-målene har vist, at en fokuseret dagsorden og internationalt samarbejde kan skabe fantastiske resultater, sagde Camilla Brückner, direktør for UNDP’s nordiske kontor.

”Bæredygtighedsdagsordenen involverer os alle sammen og alle lande, - også Danmark. De nye mål gælder vores fremtidige globale velfærd , sagde Camilla Brückner, som både holdt tale ved lanceringen og efterfølgende deltog i fodboldkampen.

Formand for UN’s Generalforsamling Mogens Lykketoft opfordrede til at ’lade bolden rulle’ og Udenrigsminister Kristian Jensen lavede ”Dizzy goal”

Før fodboldkampen blev fløjtet i gang, holdt FN’udpeget 2015-mål Ambassadør Stine Bosse tale efterfulgt af Camilla Bruckner, Direktør for UNDP’s nordiske kontor. Herefter, blev der vist to videohilsener fra New York på storskærme i FN byen’s lobby.

Den nyvalgte formand for FN’s Generalforsamling, Mogens Lykketoft, talte om vigtigheden af den  nye udviklingsdagsorden, hvor verdens ledere har forpligtede sig til at afskaffe fattigdom, fjerne ulighed i og mellem lande, forbedre sundhed, sikre ordentlige jobs samt en mere bæredygtig vækst, og nødvendigheden af, at politiske ledere nu samler bolden op.

Den danske udenrigsminister, Kristian Jensen, udførte et såkaldt ”dizzy goal” midt i Central Park, hvor han drejede 13 gange rundt om en fodbold, hvorefter han sendte bolden mod mål. Han scorede og dedikerede sit mål til mål nr. 5 – Ligestiling.

Fodboldkampen enten uden tabere, da deltagelse og samarbejde er vigtigere end det enkelte hold. Der fik alle spillere også et flot diplom som tak for deres indsats i kampen for at nå målene.

Arrangementer i over 100 land

Markeringen i København var del af en verdensomspændende lancering af de nye mål, der fandt sted mellem den 25. og 28. september. På initiativ af UNDP, deltog mere end 100 lande rundt om i verden i nationale ’Social Goods Summits’, under hvilke målene blev lanceret.  

I New York foregik fejringen over to dage fra den 27. til 28. september ved et stort ’Social Goods Summit’ arrangeret af UNDP.

Læs mere om verdensmålene for bæredygtig udvikling her.

Se fotos fra lanceringen i FN byen her. 

 

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt