Sikre bygninger skal forhindre tab af liv

26-05-2015


De brutale scener fra de seneste to jordskælv i Nepal, signalerer vigtigheden af byggeregler og håndhævelsen af disse.

Når man går gennem kvartererne i Kathmandu, såsom Durbar-pladsen i Basantpur ser man, at det ikke blot er gamle bygninger, der er styrtet sammen, men også de nye, og mange bygninger er totalskadet. Samtidig var andre bygningskonstruktioner, både gamle og nye, i stand til at stå imod rystelserne.

Kathmandu-dalen, der omslutter tre distrikter, er kendetegnet af tre forskellige slags byggeperioder: de historiske gamle bygninger, bygninger bygget før jordskælvet i 1988 og dem med indrammede strukturer bygget efter 1988.

Foreløbige vurderinger foretaget af statsembedsmænd viser, at de bygninger, der blev mest skadede tilhørte de første to kategorier. De fleste betonbygninger bygget efter 1988, står stadig og ser forholdsvis intakte ud.

Efter jordskælvet i 1988, forsøgte Nepals regering at formulere Det Nationale Bygge Kodeks (NBC), med hjælp fra FN’s Udviklingsprogram (UNDP). I 2011, efter endnu et jordskælv, blev dette arbejde intensiveret, med støtte fra Storbritanien. Selvom det fortsat er en stor udfordring at håndhæve byggekodekset, har presset for at bygge bedre sandsynligvis gjort en forskel.

”Det er for tidligt at sige, hvor meget disse bestræbelser har bidraget til i form af minimering af tab af menneskeliv og boliger i det seneste jordskælv, men den foreløbige vurdering indikerer, at hovedparten af de bygninger, der blev ødelagt enten var bygget før byggekodekset blev formuleret eller også var kodekset ikke overholdt” sagde Ramraj Narasimhan, en UNDP ekspert i risikominimering.

Han tilføjer, at målet nu er at forsøge at forhindre flere liv går tabt, ved at sikre, at al infrastruktur, især boliger, bliver bygget bedre og er mere modstandsdygtige overfor jordskælv og andre naturkatastrofer.

”Op til 80% af bygningerne i Nepal er bygget af ejerne selv, og de ansætter murere, der ikke er uddannede i byggeregler”, siger Naresh Giri, en UNDP projektleder med speciale i implementeringen af byggekodekser.

Padma K. Mainalee, minister for byudvikling, siger: ”Det aktuelle jordskælv understreger smerteligt behovet for effektivt at implementere det sikre byggekodeks. Mit ministerium, som er ansvarlig for de nationale bygningsregler, har længe været fortaler for en mere effektiv håndhævelse.

Implementeringen af det elektroniske byggetilladelsessystem (e-BPS) i to byer i Kathmandu-dalen har gjort det nemmere at håndhæve bygningsreglementet. Udviklingen af systemet blev støttet af UNDP.

UNDP har også bidraget til, at nationalbanken i Nepal rådgiver alle banker og finansielle institutioner til kun at investere i konstruktioner, der overholder det sikre byggekodeks. Derudover yder banker ikke længere prioritetslån til huskøbere medmindre huset er blevet sikret ifht det sikre byggekodeks. Desuden støttes Regeringen i udvikling af retningslinjer for modernisering, som vil blive integreret i byggekodekset.

For at sikre mere modstandsdygtige huse på lang sigt er mere end 900 murere blevet uddannet i byggeteknikker, der øger bygningers modstandsdygtighed overfor jordskælv, og på lokalt plan  bliver kommuner og landsbysudviklingsudvalg trænet i at håndhæve sikre byggestandarder.

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt