Det Maritime Antikorruptionsnetværk sætter standarden for antikorruptionsarbejde i shipping

06-05-2015

Foto: UNODC

“Der er ingen “plug and play” løsning til, hvordan man skal bekæmpe korruption. Men ved at handle aktivt lærer vi, hvad der virker og hvordan vi kan blive endnu bedre” siger Cecilia Müller Torbrand, der er juridisk medarbejder hos Mærsk og formand for det Maritime Antikorruptionsnetværk, MACN, som FN’s Udviklingsprogram er strategisk partner til.

MACN blev den 26. marts anerkendt for dets indsats i bekæmpelse af korruption i skibsfartsindustrien, da netværket vandt prisen TRACE Innovation in Anti-Bribery Compliance Award (IACA). Prisen blev givet for netværkets indsats for at skabe en kultur for overholdelse af lovgivninger og retningslinjer for korruption i hele skibsfartsindustrien.

Korruption er udbredt i skibsfartsindustrien og er en udfordring for alle led i industrien. Der skældnes ofte mellem korruption og facilitation payments eller ”smøringsmidler”. Den danske shippinggigant Mærsk definerer korruption som betalinger til enkeldtindivider, der overstiger 150 USD eller som mindre beløb til embedsmænd på højere niveau. ”Smøringsmidler” er mindre betalinger i form af kontanter, cigaretter, sodavand og lignende. MACN vil gerne afskaffe begge former for korruption.

FN’s Udviklingsprogram har siden 2012 samarbejdet med MACN om blandt andet et pilotprojekt i Nigeria, der arbejder med at kortlægge ricisi for korruption i havne og identificere og håndtere systemiske problemer og problemer med regeringsførelse der kræver langsigtet indgriben.

Projektet i Nigeria har opnået gode resultater i form af anbefalinger til politikere og en fremadrettet handlingsplan. Som en del af projektet er embedsmænd og NGO’er blevet uddannet i antikorruption, mens en generel integritetsundervisning er blevet oprettet for de lokale for at ændre holdninger til korruption i samfundet.  

FN’s Udviklingsprogram har gennem MACN spillet en aktiv rolle i at ændre normerne og holdningerne til korruption på det lokale niveau, men også på industriniveauet. ”MACN sætter standarden for kvalitet i skibsfartsindustrien” siger Alexandra Wrage, stifter og formand af TRACE.

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt