Et jordskælvs rystende ødelæggelse af liv og eksistensgrundlag

04-05-2015

Her ses ruinerne af Rams fjerkræsvirksomhed efter jordskælvet. FOTO: UNDP.


For omkring 10 år siden arbejdede Ram Chandra Neupane hårdt for at løfte sig selv og sin familie ud af fattigdom. Gennem sin lille fjerkræsvirksomhed tjente han nok penge til at familien kunne leve et anstændigt liv. Men i sidste uge, på et split sekund, faldt det hele fra hinanden.

Sidste lørdag startede som en normal og stille dag, hvor Neupane ved middagstid tog sig en lur i stueetagen af hans to-etagers hus. Pludselig ramte et kraftigt jordskælv Nepal med en styrke på 7,8. Tremmesengen Neupane lå i begyndte at ryste voldsomt og instinktivt søgte han dækning under den.
Som rystelserne fortsatte, begyndte ler- og stenvæggene at smuldre og snart styrtede hele huset sammen. Han fortæller, at han var begravet i murbrokker til halsen.

Jordskælvet ødelagde ikke blot hans hus, men efterlod hans fjerkræsvirksomhed i ruiner. 600 ud af hans 1000 kyllinger var blevet dræbt. Han havde opbygget sin virksomhed efter at have deltaget i et udviklingsprogram for små virksomheder, som sigter mod at bekæmpe fattigdom. Et program, der er drevet i fællesskab af Nepals regering og FN’s Udviklingsprogram (UNDP). Nu føler Neupane, at det hele er spildt.

Da rystelserne endelig stoppede hørte han folk skrige. Han kunne også høre en af hans niecer græde. Hun troede, at han var død. Han fortæller, at han samlede al sin styrke og råbte efter hjælp.

Efter noget tid hørte folk endelig hans råb. De gravede sig gennem murbrokkerne og efter 10 hektiske minutter, fik de trukket ham ud. Neupane havde fået små skader på sine ben og albue.

Hans naboer kørte ham hurtigt til et hospital i nærheden, hvor hans sår blev behandlet. Senere på dagen, vendte han tilbage til sin ødelagte by og blev genforenet med sin familie og naboer, som stadig var i chok, og var fortvivlede over, hvor de skulle tilbringe de kommende nætter.
”Det er ikke kun mit hjem, der er ødelagt. Næsten alle landsbybeboerne har mistet deres hjem”, siger Neupane, som er Generalsekretær for den Nationale Små-iværksætter Sammenslutning i Nepal (NMEFEN), en national sammenslutning af små-iværksætterer, der er uddannet gennem et UNDP-støttede program. Han tilføjer, at over 60% af distriktets 2.100 mikro-entrepreneurer har mistet deres eksistensgrundlag.

Neupuanes hjemby Bidur i Nuwakot distriktet, er et af de 11 distrikter, der blev hårdest ramt af jordskælvet.

”Jeg har mistet alt, hvad jeg har tjent, siden jeg blev iværksætter,” siger Neupane og tilføjer, at han føler, at alt det, han har lært og opbygget gennem små-iværksætter programmet, er spildt.

Men Nabina Shrestha, programleder for UNDP’s fattigdomsprogram siger, at selvom det fysiske tab er stort og smertefuldt, er den viden, som iværksætterne har lært om at drive en forretning intakt, hvilket giver de tidligere programdeltagere en bedre baggrund for hurtigere at starte en ny forretning op igen.

”Mens vi vurderer skaderne hjælper vi samtidig med hurtig genopretning og rehabiliteringstøtte, for så hurtigt som muligt at få disse små iværksættere i gang igen”, siger Nabina Shrestha.

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt