UNDP støtter Nepal med genopbygning efter det katastrofale jordskælv

26-04-2015

Der er omfattende skader og tab af menneskeliv i Nepals Kathmandu dal efter jordskælvet. Photo: Laxmi Prasad Ngakhusi / UNDP Nepal.

Kathmandu – FN’s Udviklingsprogram (UNDP) arbejder sammen med en række andre FN-organisationer og det internationale samfund for at hjælpe Nepals regering danne sig et overblik, og udbedre skaderne forårsaget af jordskælvet, der ramte landet tidligt i går med en styrke på 7,9 på Richter-skalaen. Der er ingen tvivl om, at der er tale om omfattende tab af menneskeliv og store skader på infrastrukturen i hele landet, inklusiv i hovedstaden Kathmandu.

Der var noteret mere end 15 stærke efterskælv indenfor de efterfølgende 24 timer efter jordskælvet, som betragtes som den værste katastrofe, der har ramt landet siden et jordskælv i 1934 dræbte mere end 10,000.

De seneste tal fra regeringen viser, at mere end 1900 mennesker er blevet dræbt, og flere end 5000 er sårede. Det endelige tal kan være langt højere, da rapporteringerne fortsat strømmer ind fra fjerntliggende distrikter. Omkring 6,6 millioner mennesker, der bor i ca. 40% af landet, er blevet berørt.

At redde liv er første prioritet.
”Det er altafgørende, at vi reagerer hurtigt og effektivt,” sagde Jamie McGoldrick, UNDP’s landechef i Nepal. ”Vi skal undgå at flere liv går tabt, og prioritere de mest sårbare menneskers behov.”

Tusinder af mennesker tilbragte den første nat efter jordskælvet under åben himmel, i frygt for efterskælvene, der fortsat ryster hele landet. Som reaktion på katastrofen har Nepals regering erklæret undtagelsestilstand i landet, og har appelleret til det internationale samfund om hjælp.

UNDP støtter regeringen i at indsamle  oplysninger og vurderer akutte behov. Indenfor de næste 48 timer vil der sandsynligvis være dannet et bedre overblik over skaderne. FN’s humanitære team koordinerer den internationale nødhjælpsindsats.

UNDP’s støtte vil fokusere på  oprydningsarbejdet i form af bortfjernelse af murbrokker og andet affald fra de sammenstyrtede bygninger, og på at styrke kapaciteten hos de lokale myndigheder til eftersøgnings- og redningsarbejdet og til hurtig genopbygning.

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt