Liberianske migranter vender tilbage til deres fædreland for at hjælpe landet på fode igen

24-04-2015

Monrovia – Liberia var meget tæt på at udrydde Ebola. I over 21 dage, som er incubationstiden for Ebola, var der ingen nye sygdomstilfælde i landet, som ellers har haft det højeste antal døde på grund af sygdommen.

Men den 20. marts, blev en kvinde indlagt på et Ebola-behandlingssted efter at have vist tegn på symptomer. Det vides ikke, hvordan hun blev smittet med sygdommen og det er stadig ved at blive undersøgt. Liberianerne måtte indse, at Ebolakrisen i landet ikke er overstået endnu.

Hele sundhedssektoren er stærkt påvirket af krisen. Liberia har mistet mere end 180 ansatte i sundhedssektoren, heriblandt nogle af landets mest kompetente læger.

Det står også ilde til i uddannelsessektoren. Alle skoler var lukket i seks måneder og mange af dem blev brugt som midlertidige opholdssteder for patienter under mistanke for at være smittet med Ebola. Over hele landet har disse skoler været nødt til at blive dekontamineret. På grund af det kaos, der herskede under Ebolakrisen var mange skoler udsat for plyndring og det har været nødvendigt at erstatte borde, stole og elektronisk udstyr.

Internationale samarbejdspartnere hjælper med at genopbygge skoler og levere udstyr til hospitaler. Men det, der er allermest brug for, er kvalificerede, veluddannede liberianere, som i samarbejde med deres landsmænd – lærere, skoleledere, læger, sygeplejersker og administratorer – kan forbedre de eksisterede systemer og oprette nye, og samtidig motivere og vejlede personale til at blive dygtigere fagfolk.

Mange liberianere med lang uddannelse og stor erfaring bor i udlandet. Uddannelsesstandarden i Liberia er blandt den laveste i verden, og dem som har haft råd til det, har taget deres uddannelse i udlandet, og er ofte ikke vendt tilbage efterfølgende.

UNDP hjælper med at overføre viden fra liberianske migranter
Med hjælp fra UNDP, vil liberianere, der normalt bor i udlandet, vende tilbage for at videregive deres erfaringer og ekspertise. ’Transfer of Knowledge Through Expatriate Nationals (TOKTEN)’ er et globalt UNDP program, som bringer topfolk fra udviklingslande hjem igen, så de kan bidrage til at genopbygge deres hjemland uden at ofre deres indkomst.

Programmet for Liberia giver sundhedspersonale og undervisere i Liberia mulighed for at lære af deres landsmænd, som hver i sær er førende indenfor deres felt, men normalt bor i udlandet.

Antonio Vigilante, FN’s Landechef i Liberia, besøgte denne uge JFK Hospitalet i Monrovia for at tale med administrationen og sundhedspersonalet om deres fremtidige behov.

“JFK Hospitalet og mange andre hospitaler i Liberia har ikke nok specialister til at sikre, at mennesker, der lider af en alvorlig sygdom bliver rigtig diagnosticeret og får den behandling, de har brug for,” sagde Vigilante. ”Selv før Ebolaudbruddet manglede Liberia specialister indenfor en række professioner.Vi håber at være med til at fylde hullerne i den nærmeste fremtid.”

En tidligere deltager i programmet, Dr. Francis Kateh, som nu er næstformand for the Incident Management System, der har taget hånd om Ebolakrisen, og er administrator for JFD Hospitalet i Tappita, Nimba, var inden sin deltagelse i programmet lige blevet tilbudt et job som Sundhedsdirektør for New York.

”Jeg blev inviteret til Liberia i forbindelse med fejringen af Uafhængighedsdagen, og under mit besøg kom det frem, at jeg var ved at blive rekrutteret,” sagde Kateh. ”Jeg kunne ikke blive i USA og klage over, at der ikke blev gjort noget ved Ebolakrisen i mit hjemland, når jeg selv fik muligheden for rent faktisk at gøre noget ved den.”

Kateh fortalte, at programmet fungerede som en bro mellem livet i Liberia og i USA, der gav ham mulighed for at bruge sin viden og ekspertise og samtidig være i stand til at opretholde sin levestandard i Liberia og for hans familie i USA.

Cleophas Torori UNDP’s Programchef i Liberia var med til at udforme TOKTEN programmet i 2006 og er glad for at det igen er kommet til nytte.

”Under UNDP’s chef Helen Clark’s seneste besøg i Liberia bad Liberias præsident hende om at genetablere programmet,” sagde Torori. ”Ebolakrisen har påvirket sundhedssektoren i en sådan grad, at der er hårdt brug for ekstra kapacitet for at kunne yde livsvigtige sundhedsydelser til liberianerne. Det samme gælder uddannelsessektoren. UNDP er stolt af, at vi igen kan arbejde for at bringe de bedst kvalificerede liberianere i udlandet tilbage til deres hjemland for at hjælpe med at genopbygge det.

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt