Chef for UNDP: Økonomisk vækst alene kan ikke løse Afrikas nye udfordringer

23-03-2015

Omkring 30 afrikanske lande forsøger, som del af deres nationale udviklingsstrategier, at opnå status som ’vækstøkonomi’. Foto: UNDP i Etiopien

Abidjan, Elfenbenskysten - Afrika har det seneste årti haft en imponerende økonomisk vækst. Men kontinentets evne til at håndtere nye udfordringer kræver investeringer i borgernes sundhed, uddannelse og aktive deltagelse i samfundet, sagde Helen Clark, chef for FN’s Udviklingsprogram i dag i Elfenbenskystens hovedstad Abidjan.

"Der er mange grunde til at være optimistisk omkring Afrika," sagde Helen Clark. "En støt stigende omsætning har skabt flere muligheder for at transformere økonomier og samfund, og banet vej for fremgang i Afrika. Men målet for Afrika’s fremgang bør omfatte stræben efter højere menneskelig udvikling."

Helen Clark talte ved åbningen af den "Internationale Konference om Afrika’s Fremgang", der var arrangeret af regeringen i Elfenbenskysten i samarbejde med UNDP og med støtte fra Verdensbanken og Den Afrikanske Udviklingsbank.

Konferencen samler ledere, eksperter og forskere fra hele verden, der arbejder med inddragende social- og økonomisk udvikling, med det formål at udveksle erfaringer og diskutere strategier og politikker for økonomier i fremgang.

Konferencen i Abidjan afholdes på baggrund af den økonomiske fremgang i Afrika. Omkring 30 afrikanske lande har i deres nationale udviklingsstrategier sat som mål at opnå status som ’vækstøkonomi’. Dette er i overensstemmelse med Den Afrikanske Union’s 2063 dagsorden, som rådgiver lande i at sikre socioøkonomisk udvikling inden for de næste 50 år for derigennem at fremme et mere fredelig og velstående kontinent.

Den Afrikanske Udviklingsbank forudser, at i 2050, vil Afrika’s nye vækstøkonomier have tredoblet kontinentets andel af den globale BNP, så 1,4 milliarder afrikanere vil være en del af middelklassen, og antallet af mennesker, der lever i ekstrem fattigdom, vil være reduceret tifoldigt.

"Det er spændende fremtidsudsigter," sagde Helen Clark. "Et Afrika i fremgang vil sikre, at alle afrikanere har de nødvendige muligheder for at forbedre deres liv."

Hun skitserede en række konkrete initiativer, ledere kan tage, herunder at reducere ulighed, drage nytte af unge menneskers potentiale, forbedre levevilkår, vedligeholde økosystemer og tackle de grundlæggende årsager til konflikter og social destabilitet.

"Afrika har det nødvendige lederskab og en vision for fremgang", konkluderede hun. "Ved at forpligte sig til inddragende og bæredygtig vækst og ansvarlig regeringsførelse, ved at forhindre miljøødelæggelser, ved at opbygge modstandskraft over for chok, og ved at stræbe efter mere lighed og drage nytte af kvinders, unges og alle afrikaneres fulde potentialer, vil fremgang ske. Bæredygtig menneskelig udvikling vil sejre."

Kontaktinformation

Abidjan:
Romain Desclous, Kommunikations specialist i UNDP, romain.desclous@undp.org,
+225 4640 6152
Sandra Macharia, Kommunikationsrådgiver i UNDP, sandra.macharia@undp.org,
+225 7853 6656

New York:
Christina LoNigro, Christina.lonigro@undp.org, +1 917 607 9446

Følg os på Twitter @UNDP_Danmark @UNDP @HelenClarkUNDP @UNDPAfrica @AfricaEmergence

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt