2015-målene: 500 dage tilbage - hver dag tæller

21-08-2014

"Der raser mange brande rundt om i verden i dag - politisk uro, krig og blodsudgydelse, trusler mod folkesundheden og krænkelser af menneskerettighederne. Men gennem 2015-målene brænder en flamme af håb - ønsket om at forbedre livet for verdens fattige." Ordene kommer fra FN's generalsekretær Ban Ki-moon, der gjorde opmærksom på, at der i mandags var 500 dage tilbage til at nå 2015-målene.

I år 2000 vedtog verdens ledere de ambitiøse mål for at bekæmpe fattigdom, sult og sygdom, beskytte miljøet og sikre uddannelse til alle, basal sundhed og kvinders rettigheder.

Målene har undervejs bidraget til at samarbejde, inspirere og transformere. Den globale fattigdom er blevet halveret. Flere piger går i skole. Flere familier har fået adgang til rent vand og sanitære faciliteter. Flere mødre overlever graviditet og fødsel, og flere børn lever sundere liv. Der er gjort store fremskridt i kampen mod malaria, tuberkulose og andre dødelige sygdomme.

Men trods de betydelige fremskridt er alle mål ikke opfyldt. Der er mange flere værktøjer tilgængelige i dag end ved årtusindskiftet - alt fra ny teknologi til den praktiske erfaring med, hvad der virker og hvad, der ikke gør. Vi bør ikke lukke øjnene for de udfordringer, der stadig er. Alt for mange mennesker lever i fattigdom, og mange er tvunget til at kæmpe mod ulighed og diskrimination. Udover kampen for  menneskelig og økonomisk udvikling står verden også overfor voksende trusler mod klimaet.

Ifølge Ban Ki-moon har vi nu en enestående mulighed for at intensivere vores indsats for at nå  målene og vise, at verdens ledere er seriøse omkring deres løfter. Der er omkring 500 dage til at nå målene, og til at en ny dagsorden for udviklingen tager over. De unge vil spille en afgørende rolle i denne proces.
 
Generalsekretæren argumenterer for en øget indsats på fire områder for at nå målene:

  • Strategiske investeringer i sundhed, uddannelse, energi og sanitet med særligt fokus på piger og kvinder. En investering, som vil styrke de generelle resultater.
  • Større fokus på de fattigste og mest sårbare lande, samfund og grupper.
  • Landene skal holde deres økonomiske løfter, selv i trange økonomiske tider. Budgettet må aldrig bæres på de svageste skuldre.
  • Styrket samarbejde mellem stater, civilsamfundet, erhvervslivet og andre netværk, der har bidraget til at gøre 2015-målene til den mest succesfulde globale indsats for at bekæmpe fattigdom nogensinde.


Handling nu vil redde liv, bygge et solidt fundament for bæredygtig udvikling, som strækker sig længere end 2015, og vil hjælpe med at lægge grundstenene for vedvarende fred og menneskelig værdighed.

Vi har 500 dage tilbage. Hver dag tæller.

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt