Forebyggelse af naturkatastrofer styrker bæredygtig udvikling

12-02-2014

Indbyggere ramt af oversvømmelse i Pakistan

I løbet af de sidste 20 år er 4,4 milliarder mennesker blevet påvirket og 1,3 millioner mennesker har mistet livet som følge af naturkatastrofer. Samtidig har disse katastrofer været årsag til store økonomiske tab for over 10.000 milliarder kroner.

UNDP og en række andre organisationer argumenterer stærkt for, at forebyggelse af naturkatastrofer bør have en central rolle i den nye udviklingsdagsorden, som tager over når 2015-målene udløber. Det er den eneste måde at sikre, at sådanne katastrofer i mindst mulig grad ødelægger udviklingslandes fremskridt.

Nogle af de største registrerede naturkatastrofer på verdensplan er sket i løbet af de sidste ti år:

  • I 2010 ramte en oversvømmelse 20 millioner mennesker i Pakistan. Hele 20 procent af landet blev oversvømmet.
  • I januar 2010 dræbte jordskælvet i Haiti mere end 200.000 mennesker på få sekunder.
  • Tørken i Østafrika i 2010 og 2011 var den værste i flere årtier og førte til akutte fødevarekriser i seks lande. Alene i Somalia døde 258.000 mennesker.

De store katastrofer får som regel meget mediedækning og opmærksomhed, men de mindre, lokale katastrofer går tit ubemærket hen. Alligevel er det ofte de mindre katastrofer, der rammer de fattigste hårdest. 80 procent af det totale antal mennesker, som rammes af naturkatastrofer, rammes af de mindre katastrofer. Disse forårsager 83 procent af personskaderne og 54 procent af skaderne på huse.

Læs mere om forebyggelse af naturkatastrofer og den nye udviklingsdagsorden her.

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt