Goodwill Ambassadør Kronprins Haakon af Norge i Zambia

07-11-2013

Hans Kongelige Højhed Kronprins Haakon besøger et UNDP-projekt der reducerer sårbarheden på klimaforandringer i Kazungula, Zambia Foto: Stein J. Bjørge

Kronprins Haakon af Norge afsluttede torsdag d. 31. oktober et tre-dages besøg i Zambia, hvor han var afsted som UNDP Goodwill ambassadør. Undervejs besøgte han sundhedsklinikker, skoler og landbrugsprojekter. Han mødtes med Zambias førstedame, Christine Kasebo, Vicepræsident Guy Scott og Zambias første præsident, Kenneth Kaunda. Han mødtes også med Udenrigsministeren, Ministeren for høvdinger og traditionelle anliggender, Sundhedsministeren og to fremtrædende traditionelle høvdinger. Kronprins Haakon satte stor pris på mødet med unge studerende, mødet med aktivister, der ønsker at fremme demokrati og menneskerettigheder og i særlig grad mødet med kvindelige og mandlige landbrugsarbejdere.

Goodwill ambassadør for FN’s 2015-Mål i ti år.
Hans Kongelige Højhed Kronprins Haakon har været UNDP Goodwill ambassadør med særligt fokus på 2015-Målene (MDG’s) i ti år. Kronprinsen har i den forbindelse besøgt en række lande og skabt fokus på de globale mål samt den indsats der fortsat behøves, for at opfyldelsen af Målene skal lykkes.

Fremgang i Zambia på nogle Mål, men behov for større indsats
Under sit ophold i Zambia fremhævede Kronprinsen fremgangen i reducering af HIV/AIDS udbredelsen og i bedre sundhedspleje. Samtidig opfordrede han at øge indsatsen overfor videregående uddannelser, i særlig grad for kvinder. Kronprinsen satte stor pris på den indsats UNDP og andre partnere har gjort, for at forbedre landbruget og ruste det til mødet med de klimaforandringer, verden står overfor.
Kronprinsen understregede på sit besøg vigtigheden af at udvikle økonomien og skabe flere arbejdspladser, herunder turisme. Kronprinsen satte stor pris på flere af turistattraktionerne i Livingstone-området og mindede alle om, at turismen kan drage fordel af Zambias naturressourcer som dyrelivet og Victoria Falls, men skal samtidig bidrage til beskyttelsen og bevarelsen af disse ressourcer i fremtiden.

Ungdommen diskuterer fremtidige Mål – Kronprinsen understreger værdighed for alle
I mødet med ungdomsgrupper og repræsentanter for det civile samfund ønskede Kronprinsen at få at vide, hvad deres ønsker til fremtidige mål var. Svaret var mere kvalitet i uddannelse, beskyttelse af miljøet, sikring af arbejdspladser og økonomiske muligheder og et styrket demokrati. Kronprinsen selv understregede vigtigheden af fortsat fred og stabilitet i Zambia og at alle må tage ansvar for at løfte sig selv, men også bidrage med hjælp til andre, så vi arbejder sammen for at fremme værdigheden for alle.

FN’s og Norges indsats værdsat
Kronprinsen udtrykte sin store taknemmelighed til UNDP og til hele FN-systemet i Zambia, der arbejder som ”One UN” for at fremme 2015-Målene og de nationale debatter om fremtidige nationale og globale mål. Kronprinsen roste også de norske udviklingsprogrammer i Zambia for deres evne til at styrke bevarelsen af landbrug og mobilisere skatter og andre nationale ressourcer og for det nære samarbejde med FN.
De zambiske ledere benyttede anledningen til at takke Norge for langsigtede bidrag til udvikling og opnåelse af 2015-Målene i Zambia, og ønskede et fortsat samarbejde med bidrag fra Norge. I det lange løb vil Zambia flytte "udover bistand", og forsøge at udvikle og forvalte egne ressourcer for at kunne opfylde fremtidige globale udviklingsmål efter 2015.