I Zimbabwe og Zambia krydser kampen mod malaria grænser

23-09-2013

Et indendørs spraying team, en del af Zimbabwe og Zambias fælles initiativ mod malaria (Photo: Sammy Mwiti/UNDP Zimbabwe)

I landsbyen Chundu i Zimbabwes grænsedistrikt Hurungwe har Ellen Kunje set nogle glædelige forandringer. I et område der tit rammes af malaria epidemier, er hendes familie og hjem gået fri af sygdommen.
Takket være et nyt malaria kontrolprogram har hun fået et myggenet imprægneret med langtidsvirkende insektmiddel, ligesom hendes hus også er blevet sprøjtet for insekter.
”Ingen af mine familiemedlemmer har lidt af malaria siden programmet startede”, siger hun. ”Derudover er der ikke længere kakerlakker i mit køkken.”
Kunje er en ud af flere tusinde, der har gavn af Zimbabwe-Zambia Cross-Border Malaria Initiative (CBMI), et program til kontrol af malaria ledet af Zimbabwe’s Sundheds- og Børnevelfærdsministerium og gennemført med et UNDP administreret tilskud fra den Globale Fond til bekæmpelse af Aids, Tuberkulose og Malaria.
Programmet forsøger at holde dræbermyggen på afstand gennem forskellige præventive foranstaltninger, deriblandt uddeling af myggenet, desinfektion, langtidsvirkende spray indendørs (IRS) og sundhedsuddannelse. Initiativet blev lanceret i april 2013 i den Zambiske grænseby Livingstone og vil komplementere de eksisterende nationale programmer til kontrol af malaria i begge lande.

Den Globale Fond har afsat USD 882,000 til fælles aktiviteter på begge sider af grænsen. Tilskuddet skal styrke samarbejdet og koordinationen af malaria-præventive aktiviteter. De to lande planlægger at arbejde sammen så deres malariaforebyggelse og kontrolprogrammer kan blive integrerede og på sigt udvides.
Programfolkene håber at initiativet vil resultere i udryddelse af malaria i syv udvalgte grænseoverskridende distrikter i de to lande. ”Der er behov for at styrke de grænseoverskridende samarbejdsaktiviteter, da myggene der spreder malaria, ikke kender til grænser. Udryddelse af malaria kan kun virkeliggøres, hvis vi arbejder tæt sammen med vores nabolande på alle niveauer”, understregede Dr. Douglas Mombeshora, Zimbabwes stedfortrædende Minister for Sundhed- og Børnevelfærd, da initiativet blev lanceret.
Den tidligere stedfortrædende minister fremhævede, at i distrikter i Zimbabwe med høj udbredelse af malariamyg er malaria årsag til mellem 30 til 50 procent af patientindlæggelser i højsæsonen for smittefare. ”Malaria udgør en stor byrde for sundhedssystemet og økonomien generelt set og særligt i regnsæsonen”, sagde han.
Hvis det regionale initiativ bliver succesfuldt, ”kan det vise vejen for andre lande på kontinentet”, sagde Linden Morrison, leder af High Impact in Africa Department i den Globale Fond, der fører tilsyn med tilskuddet til de to lande. ”Vores mål er at redde så mange liv som muligt med de nuværende tilskud”, sagde han.

Eksperter vurderer at Zambezidalen, der strækker sig over de to lande, giver de ideelle betingelser for en høj, naturlig udbredelse af plasmodium falciparum parasitten, årsagen til den mest dødelige form for malaria. Højsæsonen for malaria løber normalt fra november til maj. Mange floder, deriblandt Zambezi og dens bifloder, skærer sig gennem regionen. Deres sæsonbetonede oversvømmelser kan resultere i forlængede malaria sæsoner og nogle gange være årsag til malaria epidemier.
Den Globale Fond har i øjeblikket tre malaria-projekttilskud til de to lande, som løber indtil 2015, deriblandt USD 35 millioner øremærket til Zimbabwe og USD 22 millioner til Zambia.

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt