Sierra Leone: Ny rapport om ungdomsvelfærd

15-08-2013

Præsident Ernest Bai Koroma (Foto:UNDP/ C. Thomas)

I går lancerede Sierra Leone sin første ”State of the Youth” rapport, den hidtil mest omfattende rapport om ungdomsarbejde, uddannelse og velfærd. Resultatet er bekymrende, men UNDP er på plads og gennem sine arbejdsprogrammer for unge, har blandt andet 5000 unge kunne starte egen virksomhed.
”Vi ved at et land kun kan vokse sammen med sine unge” sagde Sierra Leone’s præsident Ernest Bai Koroma, da han præsenterede rapporten sammen med blandt andet FN’s repræsentant i Sierra Leone, Jens Toyberg-Frandzen.

Dystert billede
Rapporten som er finansieret med støtte fra UNDP, tegner et dystert billede af ungdomsarbejde i Sierra Leone. Hele 60% af unge kvinder og mænd i alderen 15-35 er arbejdsløse.
I rapporten konstateres det også, at Sierra Leone er blandt de hurtigst voksende lande med størst antal unge arbejdstagere som lever for mindre end een dollar om dagen. Omkring 80% af landets unge tjener ikke tilstrækkeligt til at komme over fattigdomsgrænsen på to dollar om dagen.

Få får løn
Mindre end 50 procent af alle unge arbejdstagere får løn for deres arbejde i forhold til to tredjedele af de voksne. Lønniveauerne er desuden meget lave og de fleste foretagender udbetaler kun mellem 30-35 dollar om måneden i grundløn og 58-70 dollar om måneden på chefniveau.
Kvinder er særdeles sårbare når det gælder arbejde og uddannelse. Kun 9,5 procent af landets voksne kvinder har mere end seks års undervisning bag sig i forhold til 20 procent af mændene. Bare fem procent af kvinderne har betalt arbejde.

UNDP driver arbejdsprogrammer
I rapporten fremhæves særligt landbrugssektoren som en potentiel arbejdsskabende sektor for unge. Med et passende støttesystem på plads vil landbruget kunne blive landets største drivkraft for økonomisk vækst og fattigdomsreducering.

Fra 2009-2011 har UNDP gennem forskellige arbejdsprogrammer bidraget til at øge indkomsterne med 197 procent i gennemsnit samt forbedret fødevareforsyning for flere end 10.000 unge. 5000 unge har desuden kunne starte egen virksomhed.

For mere information om vores arbejde i Sierra Leone, kontakt:
Karim Bah, Communications Analyst, UNDP Sierra Leone.
Tel: + 232 78 272 315 E-post: Abdul-karim.bah @ undp.org
Millicent Massaquoi, informatör, National Youth Commission
Tel: 076 660 640. Email: mmassaquoi@nationalyouthcommission.sl