Historisk valg i Yemen – millioner stemte

24-02-2012

Sana’a 22. Februar 2012: – Efter måneders kaos og lurende borgerkrig, markerede Yemen tirsdag et nyt kapitel i landets historie, da millioner af yemenitter gik til valgurnerne og stemte for at afslutte oprøret og bevæge Yemen mod en ny fremtid.

Præsidentvalget er det første vigtige delmål i en to-årig overgangsperiode, og vælgere mødte op i stort antal med håbet om at valget vil fører til en fredelig overgang til demokrati og udvikling.
Valget er en del af en aftale i golfstaternes samarbejdsråd (the Golf Cooperation Council - GCC), der indbefatter støtte fra FN til afholdelse af valget, igangsættelse af en national dialog proces samt gennemførelse af en forfatningsafstemning inden for overgangsperioden.
 
På bare 45 dage efter underskrivelsen af GCC-aftalen sidste november var FN’s Udviklingsprogram i gang med til at hjælpe de nationale valgmyndigheder og etablere en multilateral donorfond til støtte for afholdelse af valget og til Yemen’s demokratiseringsproces.
 
Japan, Danmark, Storbritannien,Tyskland og FN’s Fredsfond tilsluttede sig omgående disse bestræbelser og har tilsammen bidraget med USD 8 milllioner til at dække udgifterne for overgangsperiodens første fase.
 
FN’s Udviklingsprogram leverede afstemningsudstyr til 28.742 valgsteder og træning af valgtilforordnede. Ved at trække på det nationale postvæsen sikredes løn til de 89.892 valgtilforordnede og 102.556 sikkerhedsfolk.

En vælgeroplysningskampagne blev iværksat og har nået millioner af yemenitter gennem radio, TV, internet, telefon og annoncer.

Se videoer:

Yemen valg 2012

Vælgeroplysning

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt