Amartya Sen modtager U.S. Humanities Medalje

14-02-2012

Amartya Sen, nobelprismodtager i økonomi og en af hovedbidragsyderne til de første Human Development Reports og udvikling af Human Development Index, fik mandag aften overrakt den ærefulde U.S. National Humanities medalje af den amerikanske præsident Barack Obama.

Obama sagde, at den indiske økonom, der i dag er professor ved Harvard University, blev tildelt medaljen for hans ”indsigt i årsagerne til fattigdom, hungersnød og uretfærdighed”.

“Ved at anvende filosofisk tænkning i spørgsmål af politisk karakter, har han ændret måden, vi måler levestandard på og øget vores forståelse for, hvordan hungersnød bekæmpes,” sagde Obama.

Siden 1990 er begrebet menneskelig udvikling anvendt i systematiske undersøgelser af globale temaer i Human Development Reports årligt udgivet af FN’s Udviklingsprogram, UNDP. Det arbejde som Sen og andre bidrog med har leveret det begrebsmæssige grundlag for en alternativ og bredere tilgang til menneskelig udvikling. En tilgang, der definerer menneskelig udvikling som en proces der øger menneskers valg, muligheder og evner (hvad mennesker kan blive og gøre) og deres frihed, så de kan leve et langt og sundt liv med adgang til viden og en rimelig levestandard, og så de kan deltage i samfundslivet og de beslutninger, der har indflydelse på deres liv.

Ved 20-års jubilæet for Human Development Reports i 2010 fortalte Sen om Human Development Index’ oprindelse og hans samarbejde med rapportens grundlægger Mahbub ul Haq: ”Den første rigtige diskussion, vi havde, var om Human Development Index, som jeg endte med at hjælpe ham med at udarbejde. Til at begynde med var jeg meget imod det. Jeg brød mig ikke om det. Jeg ville ikke have et enkelt tal, fordi et tal ville forsimple tingene alt for meget.”

Artikel på engelsk: http://www.beta.undp.org/content/undp/en/home/presscenter/articles/2012/02/14/sen-key-contributor-to-the-human-development-report-awarded-u-s-humanities-medal.html

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt