Danmark og post-2015

Danmark har aktivt engageret sig i post-2015 arbejdet og var vært for den tematiske ulighedskonference den 18-19. februar 2013 i København med Ghana som medvært. UNICEF og UN Women var medarrangører af denne konference. Danmark bidrager ligeledes økonomisk til den globale konsultationsproces og til sekretariatet for Højniveau Panelet.

Danmark er desuden kommet med i den Åbne Arbejdsgruppe for Bæredygtige Udviklingsmål, og vil blive repræsenteret af den danske minister for handel og udvikling.

Endelig har Danmark fået en vigtig rolle i forbindelse med forhandlingerne om den næste udviklingsdagsorden i FN's Generalforsamling. Danmark er sammen med Papua Ny Guinea blevet valgt til at lede forberedelserne til forhandlingerne, hvilket giver Danmark en stor mulighed for at udøve indflydelse på det endelige resultat.

Det danske civilsamfund er også meget aktivt omkring post-2015. De fire danske netværksorganisationer – NGO Forum, Concord Danmark, 92-Gruppen og Forum for Rights and Diversity (FORDI) - er gået sammen i en post-2015 arbejdsgruppe og har udarbejdet et fælles positionspapir på post-2015. Arbejdsgruppen har desuden arrangeret flere møder og konferencer om post-2015 siden 2012.

Også de danske virksomheder er aktive, når det kommer til deres engagement i post-2015. De giver gennem Global Compact (GC) Nordic Network deres bidrag til, hvordan den næste globale udviklingsramme skal se ud. Den 20. februar 2013 arrangerede UNDP’s Nordiske Repræsentationskontor, i samarbejde med GC’s Nordiske Netværk, en virksomhedshøring for nordiske GC virksomheder. Anbefalingerne fra denne høring blev sendt til New York som input til Global Compact topmødet i september 2013. Her er en artikel fra arrangementet. 

UNDP’s Nordiske Repræsentationskontor arrangerer også en serie ’brown bag lunch’ møder med fremtrædende internationale aktører, der har holdninger til, og erfaringer at bidrage med, i post-2015 debatten. Den første i serien blev afholdt 6. februar 2013 med Charles Abugre Akelyira, Direktør for UN Millennium Campaign i Afrika, og siden da har vi afholdt fire yderligere møder. Senest om hvordan den næste udviklingdagsorden kan financieres med Yannick Glemarec, der er chef for FN's Multi-Partner Trust Fund Office.