Væver en fremtid for unge i Tunesien

 Najet væver et farverigt tæppe med inspiration fra traditionelle mønstre. (Foto: UNDP Tunisia)

Lige siden hun var en ung designstudent, har Najet drømt om to ting: At genoplive den gamle tæppevævningstradition og at styrke de kvindelige håndværkere i hendes hjemby Gafsa i det sydvestligeTunesien.
Najet Salem fik en iværksætteruddannelse gennem et FN program. I dag er hun en succesrig forretningskvinde som er med til at stimulere den lokale økonomi og støtte andre  kvindelige vævere.
”Jeg har været fascineret af vævning siden jeg var lille, men jeg følte at kvinder indenfor dette fag manglede støtte”, siger den 25-årige.
”Det var oprørende at se hvor stor kvalitetsforskellen var mellem vores specielle ”Mergoum-tæpper” og dem, der produceres i større byer som Quedhrif og Kairouan.”

Færdigheder forsvinder
Lokale håndværkere begyndte at slække på deres færdigheder, forklarer Najet. Uddannede håndværkere formåede ikke at skabe den specielle glans, der skal være i Mergoum-tæpperne, hvis lyse farver og geometriske mønstre leder tankerne hen mod romersk kunst.
Da Najet stadig var studerende begyndte hun at arbejde med lokale tæppevævere. Hun blev efterfølgende tilbudt en iværksætteruddannelse finansieret afthe MDG Achievement Fund, der støtter unge tunesiske forretningsfolk.

En tredjedel mangler job
Programmet ”Engaging Tunisian Youth to Acheive the MDGs", et samarbejde mellem fem forskellige FN-organisationer – UNDP, ILO, FAO, IOM og UNIDO - og den Tunesiske regering. Målet er at reducere ungdomsarbejdsløsheden, hvilket er vigtigt i et land, hvor en tredjedel af alle unge står uden job.
Målgruppen er fattige unge som bor i særligt udsatte områder med høj risiko for udvandring. Særlige hensyn tages til unge kvinder, som ofte diskrimineres på grund af deres køn.

Genskabte værdien af lokale produkter
Uddannelsen hjalp Najet til at udvikle en arbejdsplan for hendes håndværkere, der arbejder hjemmefra med tæppemønstre, hun har designet udfra traditionelle motiver. Najet betaler en del af omkostningerne på forskud og resten når tæpperne er færdige. Uddannelsen hjalp hende også med at få opbygget et netværk, så hun i dag kan vise sine varer frem på messer og markeder.
”For mig var det vigtigt at genskabe værdien af lokale produkter og genoplive de færdigheder, der engang fandtes i regionen”, siger hun. ”Gennem min uddannelse lærte jeg, hvordan jeg skulle bære mig ad med det”.

Forretningen udvider stadig
I dag har Najet 75 ansatte og hun kommer snart til at kunne udvide endnu mere. For nyligt var hun to måneder i praktik i Kina for at lære nye tæppevævningsteknikker, så nu kan hendes kunder bestille skræddersyede tæpper, som hun designer på en computer.
Den unge forretningskvinde er mest stolt over at have stimuleret den lokale økonomi og støttet sine kvindelige vævere. Nogle af dem bor i meget fjerntliggende byer og den ekstra indkomst gør en stor forskel for dem.

Ny værdi af kvinders arbejde
”Kvinders arbejde har aldrig rigtig haft nogen værdi i den her region. Faktisk har kvinder aldrig udviklet en forretningsånd. De havde brug for en katalysator til at effektivere produktionen, sikre et marked og skabe noget nyt”, siger Najet.
”Jeg tror vi ændrer reglerne. Den type uddannelse vi får gennem FN programmet, giver os de værktøjer vi har brug for, for at komme videre. Nu er det op til os at arbejde videre med at ændre attituden og den eksisterende kultur i regionen.”

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt