Afghanistan’s næste generation af iværksættere er kvinder

En kvindelig iværksætter fra Herat fremviser sine madprodukter til ”Rural Women Exhibition” i Bagh-e-Babur, Kabul. Foto: UNDP Afghanistan.
En kvindelig iværksætter fra Herat fremviser sine madprodukter til ”Rural Women Exhibition” i Bagh-e-Babur, Kabul. Foto: UNDP Afghanistan.

Habiba Karimi er smykkeproducent i den vestlige provins Herat i Afghanistan. Hun begyndte at lave smykker for 10 år siden i håb om at forbedre sin økonomiske situation og investere i familiens fremtid. Men forretningen havde en langsomt start på grund af manglende interesse.

Højdepunkter

  • Habiba Karimi og Nasrin Anwari sikrede salg for henholdsvis 95.000 og 100.000 Afghanis (US$ 1625 og $ 1700) til udstillingen.
  • Karimi har trænet og ansat 50 i hendes virksomhed, men Anwari har skabt arbejdspladser for 23 kvinder.
  • I 2014 udviklede projektet kapacitet til 100 medlemmer fra 20 kvinde-styret kooperativer.
  • Siden 2013 har 1254 kvinder modtaget træning og eksponering gennem Business Development Services programmet.

Rural Women Exhibition tilbyder muligheder

Fornyeligt fik UNDP ti forretningskvinder fra Herat med til udstillingen ”Rural Women Exhibition” i Kabul. Her fremviste de safron, sæbe, tørret frugt og et udvalg af håndværk såsom smykker, silketøj og håndbroderet kjoler. Den to-dage lange udstilling tiltrak mere end 5000 besøgende herunder leverandørere, forhandlere og andre virksomhedsejere fra Kabul-området, som var intereseret i kvindernes produkter.

Hver af de deltagende virksomheder  solgte i gennemsnit produkter til en værdi af 100,000 Afghanis (US$ 1,700) samt etablerede nyttige forbindelser med håndværksbutikker og frugthandlere fra markeder i Kabul. Karimi og Nasrin Anwari, ejere af en tørret frugt forarbejdsvirksomhed, var blandt deltagerne, som fremviste deres produkter.

 

Hver især sikrede salg på henholdsvis 95,000 og 100,00 Afghani (US$ 1,625 og US$ 1,700).

”Vi lærte hvordan man sætter boder op, hvilke produkter, der skal fremvises, og hvordan man tiltrækker opmærksom fra potentielle købere i en udstilling som denne”, sagde Karimi. ”På trods af den skuffende markedssituation har udstillingen hjulpet os med at sælge produkter og med at få gode tilbud.” 

Karimi fik etableret en række gode forbindelser med forhandlere i Kabul. Efter hun kom tilbage til Herat, har hun leveret 110 sæt smykker og 60 sæt badeværelsestilbehør til tre forskellige leverandører i Kabul. Hun ser optimistisk på fremtiden. Hun tror på, at efterspørgslen på hendes produkter vil vokse og hendes forretningsnetværk udbredes. 

Anwaris eksponering på udstillingen i Kabul hjalp hende med at skrive kontrakt med en frugthandler i Kabul. ”I den første levering sendte jeg 100 kg pistacie og 50 kg mandler til forhandleren”, fortalte Anwari. ”Jeg forventer at modtage endnu flere ordrer på de samme produkter.”  

Støtter familier og lokalsamfund

Udstillingen i Kabul har også afsløret et spirende fænomen -  kvinder tør træde ud af hjemmets rammer, og mænd er blevet mere støttende i forhold til, at kvinder tjener deres egne penge.

Tilskyndet og inspireret fra den støtte hun modtog fra UNDP’s Gender Equality Project (GEP), har Karimi nu trænet 150 andre kvinder fra Herat by. Hun beskæftiger 50 kvinder i hendes lille håndværksforretning, hvor hver medarbejder i gennemsnit tjener 5000 Afghani (US$ 82) om måneden. Anwari har skabt arbejdspladser for 23 kvinder, som hver især får en gennemsnitlig månedsløn på 3,500 Afghani (US$ 58).

Både Karimi og Anwari støtter deres familie med deres indkomst fra forretningerne og er glade for, at det går godt. Begge kvinder har seks børn hver, og deres penge går hovedsagligt til at få deres børn gennem skolen samt til mad og tøj.

GEP deltagerne har også draget fordel af besøg fra kvindelige iværksættere fra andre afghanske provinser og besøgt projekter i Pakistan og  Kirgisistan. Eksponering af lokale og internationale forretningsmodeller styrker kvindernes iværksætterviden, øger deres chancer for at udvide virksomheden og dermed deres indkomst. GEP leverede også kapacitetsopbyggende træning i kvindestyret kooperativer og i adgang til resourcer.

GEP iværksætterprogrammet er finansieret af UNDP, Korea og Danmark.

 

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt