Jernsmede giver fornyet håb til Ghanas ruinerHåndværkere i Ghana lærer at lave madlavningsredskaber som f.eks. gryder og bestik. Foto: UNDP Ghana.

I udkanten af den engang berygtede by Yendi – i distriktet af samme navn i Ghana – sidder midaldrende Abukari Abdulai i skyggen af et nedslidt grovsmedeværksted. Abdulai er sekretær for Boriguyili Blacksmiths Association. Håndværkere som ham har længe været beskyldt for at være blandt de mange små våbenfabrikanter, hvis våben anvendes til tortur, når interne konflikter opstår i Yendi.

Højdepunkter

  • 250 jernsmede blev organiseret i brancheforeninger.
  • Jernsmede lærer at producere nye produkter som for eksempel værktøj til madlavning, landbrug og vandopbevaring.
  • Siden 2011 har UNDP assisteret i undervisningen af 140 lokale ledere og ældre i konfliktløsning og forebyggelse.
  • Indbyggere i Ghanas nordøstlige kriseramte områder har oplevet et fald i spændinger, og mange mennesker er vendt hjem efter at være flygtet fra volden i 2002.

I en region, hvor efterspørgslen efter våben er stor, er det nemt at blive fristet til i stedet at producere små våben i de magre sæsoner, hvor der ikke er noget landbrug og ingen kunder til at købe de hakker, huggerter og økser, som håndværkerne normalt producerer.

Abdulai husker tilbage til marts 2002, hvor 30 mennesker blev dræbt i Yendi i en fejde imellem to familier. Den efterfølgende efterforskning placerede det meste af skylden på de kæmpende parters uhindrede adgang til våben, så regeringen igangsatte en indsats for at indsamle alle sådanne våben, eftersom de udgjorde en konstant trussel mod nationens sikkerhed.  

Som et resultat implementerede FN ’the Joint Human Security Programme’ i Ghana, der samler erfaringerne fra 6 FN-organisationer herunder UNDP.
UNDP’s bidrag til initiativet inkluderede i 2011 organiseringen af 250 grovsmede i brancheforeninger, deriblandt Abdulai og hans kollegaer i Tamale, Wa, Yendi og Bawku. De deltagende grovsmede fik undervisning i at tage en ledende rolle i arbejdet med at reducere truslen fra våbenproduktionen.

Grovsmedenes brancheforening er del af en større plan, der arbejder for at hindre folk i at producere våben ved at give dem alternative måder at sikre en indkomst. Programmet har også sat 60 grovsmede i forbindelse med ghanesiske mikrofinansieringsinstitutter i håb om, at de på den måde kan kickstarte deres firmaer. Grovsmedene lærer ligeledes at producere nye produkter som for eksempel gryder, bestik, kander til opbevaring af vand og landbrugsværktøjer. Og endelig har UNDP undervist 140 lokale ledere og ældre i konfliktforebyggelse og konfliktløsning.

Ifølge en nyere sikkerhedsundersøgelse har 85,5 procent af deltagerne fra det nordøstlige Ghana oplevet et fald i lokale spændinger i de konfliktramte områder i 2009-2011. Beboerne fortæller også, at de har oplevet en markant tilbagevenden af de flygtninge, der flygtede efter det voldelige udbrud i Yendi i 2002.

”Vi er nået til et punkt, hvor alle unge mænd i Dagbon ved, at vi har brug for fred for at kunne udvikle os,” siger Abdulai, der sidder med en gruppe grovsmede og planlægger, hvordan de skal stoppe dem, der fortsat producerer våben. ”Vores tragiske fortid viser os, hvor essentiel fred er for vores fremtid.”