Solcelleenergi styrker bæredygtigheden i kroatisk landsby

Fjerntliggende landsbyer i Kroatien blev afskåret fra energinettet under krigen i 1990'erne. FOTO: UNDP Kroatien

"Mælken, vi producerer, kan vi ikke sælge," siger Mileva Desnica, der bor i den lille landsby Ajderovac i Kroatien. "Vi har ingen elektricitet til et køleskab, så vi kan kun opbevare mad i det køligste rum i huset højst en til to dage."

Kommunen Gracac, hvor landsbyen ligger, blev afskåret fra energinettet under krigen i 1990'erne, og indtil for nylig har beboerne måtte bruge dieseldrevne generatorer og stearinlys til belysning.

Højdepunkter

  • 126 landsbyer i Kroatien, omkring 500 husstande, har siden krigen i 1990’erne ventet på at elforsyningsnettet bliver genoprettet.
  • Udgifterne til solcelleprojektet i Ajderovac har vist sig at være tre gange billigere end traditionel re-elektrificering.
  • Projektet viser potentialet for at bruge solcelleenergi til at levere omkostningseffektive og miljøvenlige energiløsninger til fjerntliggende områder.

Selvom det bjergrige område har et stort potentiale for landbrug, påvirker manglen på elektricitet udsigten til at det kan lade sig gøre.

For at forbedre situationen har UNDP givet støtte til installation af et solcellesystem, der kan levere energi til lokalsamfundet.

Projektet drives af Zadar-baserede Solar Education Centre, oprettet med støtte fra UNDP. Centret uddanner befolkningen om vedvarende energikilder og teknologier og tilbyder certificeret uddannelse til arbejdsløse beboere i amtet i montering og installation af solcelleanlæg.

"Dette projekt er en glimrende måde at demonstrere potentialet for hvordan solcelleenergi kan levere omkostningseffektive og miljøvenlige energiløsninger for andre fjerntliggende områder i Kroatien, herunder de mange øer og bjerglandsbyer," siger Louisa Vinton, UNDP’s landechef for Kroatien.

Forsyningsnettet er stadig under rekonstruktion for 126 landsbyer i Kroatien. Traditionel re-elektrificering vil koste omkring EUR 6,5 millioner, mens omkostningerne til projektet i Ajderovac har vist sig at være tre gange billigere.

"Kroatien har uendelige ressourcer af solskin, men har endnu ikke formået at udnyttet potentialet i solenergi" siger Louisa Vinton. "Mere end halvdelen af ​​Kroatiens energi importeres, så landet er ikke kun afhængige af skadelig kulstof energi, men subsidierer også arbejdspladser uden for landet."

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt