Solenergi i Mali: Et mirakel for kvinder

I Mali har solpaneler ikke kun leveret en bæredygtig form for energi, men også nye økonomiske muligheder. Foto: UNDP Mali.

Mindre end 1% af Malis landområder har elektricitet. Men i Sirakorola, det administrative centrum i en kommune cirka 120 kilometer fra hovedstaden Bamako, er solenergi blevet synonymt med økonomisk vækst.

”Lige siden vi installerede solpanelerne, har kvinderne ikke haft behov for kul eller petroleum til deres husholdning. Vi vander vores planter med solpumper, og vores gartnerier indbringer meget mere på markedet,” siger Nana Sangaré.

Højdepunkter

  • Mindre end 1% af landområderne i Mali har elektricitet.
  • UNDP’s projekt støtter 30.000 mennesker, primært kvinder og unge, og har fokus på at gøre bæredygtig energi tilgængelig for alle.
  • Mali rangerer som nummer 182 ud af 186 lande på UNDP’s udviklingsindeks for 2012.

Sangaré, som er mor til syv, er viceborgmester og formand for Sirakorola’s kvindeforbund. Hendes ansvar inkluderer både gartneriarbejde og produktion af is til fødevareopbevaring, men også supervision af landsbyens sundhedscenter og to skoler.

”Før dette projekt havde vi ingen indkomst overhovedet. Nu tjener jeg dagligt 3.000 CFA Franc (omkring 30 kr.), hvilket betyder, at jeg kan dække mine børns behov,” forklarer Sangaré.

Mere end 30.000 mennesker i kommunen gavner direkte af Malian National Program for Renewable Energy for the Advancement of Women (PENRAF), et projekt der blev startet af Malis regering i 2003.

UNDP leverer finansiel støtte og administrerer alle donationerne til projektet gennem et årligt program, der lægger fokus på brugen af den lokale arbejdsstyrke. Jernsmede er blevet trænet i at lave tørreapparater, komfurer og vandvarmere, der drives af solenergi, og samtidig er unge frivillige blevet udlært i at vedligeholde solpanelerne.

Kvinde- og Ungeforbundet administrerer tørreapparaterne, isproduktionen, mælkepakningen og opladningen af solbatterierne. De beholder 30% af overskuddet og giver de overskydende 70% til borgmesterens kontor, hvor de gemmes med henblik på reparationer af nuværende og installation af nye solpaneler.

”Hvis vi har en mekanisk fejl, behøver vi ikke længere at tage til Bamako for at finde en tekniker,” forklarer Sangaré, ”vi har faktisk vores egne reservedele liggende på lager. Vi er meget stolte af vores landsby,” tilføjer hun.  

I sundhedscenteret har soldrevet lys erstattet petroleumslamper og lommelygter, som tidligere blev anvendt til lægeundersøgelser og fødsler. En vandvarmer leverer nu konstant varmt vand til patienter, og et soldrevet køleskab anvendes til opbevaring af vaccinationer og medicin ved den rigtige temperatur. Siden 2007 har centeret været fyldt med patienter.

”Solenergi har banet vejen for et økonomisk boom,” siger Souleymane Coulibaly, borgmesteren i Sirakorola. ”Anvendelsen af solenergi har forbedret levestandarden markant for byens indbyggere, især kvinderne.”

UNDP Rundt om i verden

Du er her UNDP Danmark Repræsentationskontor
Gå til UNDP globalt